Az EKB készen áll

KG

2012. augusztus 9., csütörtök 14:58

Az Európai Központi Bank (EKB) kész leszorítani az egyes euróövezeti országok állampapírjait terhelő túlzottan magas kockázati felárakat – mondta Christian Noyer, az EKB kormányzótanácsának tagja, a francia központi bank elnöke.

„Műveleteink megfelelő méretűek lesznek ahhoz, hogy erős hatást gyakoroljanak a piacokra. Késznek kell lennünk gyors beavatkozásra, a rövid lejáratú papírokra helyezve a hangsúlyt” – mondta a Le Point című magazinnak adott nyilatkozatában.

A kormányzótanács tagja hozzáfűzte, hogy a másodlagos piacon való kötvényvásárláson kívül az EKB esetleg új, „nem konvencionális” eszközökhöz is folyamodhat az államkötvénypiacok befolyásolása érdekében, de nem bocsátkozott részletekbe.

Az EKB kormányzótanácsa legutóbbi ülésén változatlanul 0,75 százalékon hagyta az alapkamatot.

Az európai intézményi kötvénybefektetők csaknem kétharmada bízik abban, hogy az adósságválsággal küszködő euróövezet fennmarad jelenlegi formájában – közölte legújabb felmérésének eredményeit ismertetve kedden Londonban a Fitch Ratings.

Hangsúlyozta azonban, hogy az euróövezet jegybankjának akciói nem helyettesítik az egyes tagországok politikai erőfeszítéseit adósságállományuk csökkentésére és gazdaságuk versenyképességének növelésére.

Kötvényvásárlásokra várva

Noyer lényegében megismételte Mario Draghi EKB-elnök mondanivalóját, aki legutóbb a bank kormányzótanácsának múlt heti ülése után jelentette ki, hogy az EKB kész felújítani a kötvényvásárlásokat a másodlagos piacon, hogy csökkentse a nehéz pénzügyi helyzetben lévő országok „kivételesen magas” finanszírozási költségeit.

Christian Noyer: az EKB készen áll, hogy leszorítsa a magas kockázati felárakat
Christian Noyer: az EKB készen áll, hogy leszorítsa a magas kockázati felárakat
Fotó: Europress/AFP

„Az EKB nyílt piaci műveleteket fog végrehajtani, a céljai eléréséhez szükséges méretekben” – mondta Draghi, hozzátéve, hogy a részleteket a következő hetekben dolgozzák ki. Ugyanakkor sürgette a kormányokat, hogy aktivizálják az euróövezeti mentőalapokat, az EFSF-et és az ESM-et, hogy szigorú feltételekkel vásároljanak államkötvényeket.

A görögök mentik a menthetőt

Az euróválságtól való félelmükben több milliárd eurót mentettek már külföldre a görög milliomosok. Az államosított ATE Bank egykori vezérének akciója azonban még Görögországban is kiverte a biztosítékot.

„Az eurózóna válságában végre már látszik a fény az alagút végén, európai szinten fontos döntések születtek, és már érezzük kedvező hatásukat” – mondta korábban Mario Monti olasz miniszterelnök az állami RAI 1 rádiónak.

Spanyolország nemzetközi segítségre szorul


A spanyol kormány jelenleg azt próbálja elérni, hogy az európai mentőalapok vásároljanak az ország állampapírjaiból, így elérve a hozamcsökkenést, s a későbbiekben akár az EKB is vásárolhatna a spanyol kötvényekből. Külső támogatást eddig nem kértek – Gabler Gergely, az Equilor szenior elemzője szerint ennek presztízsokai is vannak. Eddig csak a bankszektor megmentéséhez kértek külső segítséget, melyet az Eurócsoport jóvá is hagyott – 100 milliárd euróig.

Forrás: MNO, MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.