Az euró megmentésére szövetkezik a két nagyhatalom

TK

2012. július 27., péntek 17:48

Franciaország és Németország teljes erőbevetéssel el akarja hárítani az eurózónára leselkedő veszélyeket – hangsúlyozza a két állam vezetője pénteki telefonbeszélgetése után kiadott közös közlemény.
Nem működik megfelelően az európai tőkepiac az euróövezet lassú és bonyolult döntéshozatali mechanizmusa miatt, és ez teszi támadhatóvá a gyenge pontokat – fejtette ki Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter

„Németország és Franciaország mélyen elkötelezett az eurózóna integritásának megőrzése mellett, és eltökélt szándéka, hogy mindent megtesz az euróövezet megvédésére” – áll a Berlinben közzétett közleményben. A két politikus hangsúlyozza, hogy az euróövezet tagországainak és az európai intézményeknek meg kell felelniük a hatáskörükből adódó felelősségnek, és elengedhetetlenül szükséges, hogy a tagországok gyorsan végrehajtsák a június végi uniós csúcs határozatait.

A közlemény jóformán szó szerint visszhangozza Mario Draghinak, az Európai Központi Bank elnökének szavait, aki csütörtökön hangsúlyozta, hogy az EKB „mandátumán belül bármit megtesz az eurózóna védelmében”. Hasonlóan fogalmazott a francia kormány szerdai ülése után a kormányszóvivő.

„Francois Hollande elnök áttekintette a spanyol helyzetet, és arra a következtetésre jutott, hogy a csúcs határozatait eltökélten és gyorsan végre kell hajtani” – mondta. Hozzátette: az alapvető cél az, hogy az államok éppen olyan gyorsan tudjanak reagálni, mint a piacok. Az uniós csúcson egyebek közt elhatározták egy közös európai bankfelügyeleti hatóság felállítását, és programot fogadtak el a spanyol bankrendszer szanálására.

Erősödik a forint

A Merkel és Hollande megbeszéléséről kiadott közlemény hatására az euró háromhetes csúcsra, 1,2321 dollárra erősödött a dollárral szemben, a vezető európai tőzsdéken emelkedtek az árfolyamok, a spanyol és olasz állampapírok hozama pedig csökkent a másodlagos piacon. Erősödött a forint, az euró 1,23 százalékkal 280,30 forintra gyengült.

Schäuble a reformok folytatását sürgeti

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter üdvözli az EKB kiállását az euró mellett, ugyanakkor a tagállami és az euróövezeti intézményi reformok folytatását is sürgeti.

A tárca pénteki közleménye szerint Schäuble üdvözli az EKB elnökének állásfoglalását, amely szerint az intézmény készen áll minden lehetséges lépést megtenni az euró védelmében. A német pénzügyminiszter ugyanakkor úgy véli, hogy az EKB erőfeszítései csak akkor vezethetnek eredményre, ha a politikusok is „végrehajtják a pénzügyi és bizalmi válság leküzdéséhez szükséges intézkedéseket”.

Schäuble méltatja Spanyolországot

A legfontosabb a tagállami szintű reformok folytatása – áll a közleményben, amely szerint a portugál és az ír államháztartási kiigazító program megfelelően halad. Az pedig, hogy Írország csütörtökön a válság elmélyülése óta először ismét sikerrel bocsátott ki hosszú lejáratú állampapírt, jól mutatja, hogy a kiigazító programokkal vissza lehet szerezni a piacok bizalmát – írták.

Schäuble méltatta, hogy Spanyolország a bankszektor megerősítését célzó intézkedések mellett egy államháztartási konszolidációs csomagot is összeállított, Olaszország pedig jelentős eredményeket ért el a stabilizáció és a szerkezeti reformok területén is. Hangsúlyozta, hogy mindemellett az euróövezeti intézményrendszert is erősíteni kell. Emlékeztetett, hogy a júniusi uniós csúcson éppen ezért bízták meg az Európai Tanács, az Európai Bizottság, az Eurócsoport és az EKB elnökét, hogy dolgozzák ki az gazdasági és valutaunió elmélyítésének menetrendjét.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.