Az év második felében megindulhat a növekedés

WL

2012. május 11., péntek 12:42, frissítve: péntek 13:23

Az Európai Unió gazdasága jelenleg enyhe recesszióban van, de az év második felében várhatóan megkezdődik a válságból való lassú kilábalás – vélekedett pénteken közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésében az Európai Bizottság.

A jelentés emlékeztetett arra, hogy az európai gazdaság teljesítménye az előző év végén csökkent. Miközben továbbra is nagy a bizonytalanság a gazdasági és pénzügyi távlatokat illetően, az EU által tett erőteljes politikai lépéseknek, valamint az uniós intézményes keretek jelentős fejlesztésének köszönhetően ez év elején enyhült a pénzügyi piaci feszültség, és a bizalom további szilárdulása várható az elkövetkezőkben is – vélekedik az EU központi javaslattevő-végrehajtó intézménye.

Brüsszelben úgy látják, a globális gazdasági növekedés gyorsulása mellett az év második felében az EU-ban is megindulhat a lassú növekedés.

Az előrejelzés szerint ebben az évben az EU-ban összességében stagnál, az euróövezetben 0,3 százalékkal csökken a GDP reálértéke. 2013-ban viszont az unión belül már 1,3 százalékos, az euróövezetben pedig 1 százalékos bővülés várható.

A munkanélküliség szintje magas marad. A gazdasági tevékenység lassulása miatt a foglalkoztatottság szintje 2012-ben az EU-ban 0,2 százalékkal, az euróövezetben 0,5 százalékkal mérséklődik. Jövőre fokozatosan javul ugyan a munkaerő-piaci helyzet, ám a munkanélküliség az EU szintjén így is 10,3, az euróövezetben pedig 11 százalékos lesz 2013-ban.

Az infláció várhatóan fokozatosan csökkenni fog, ahogyan az olajár-emelkedés és az adóemelések hatása elenyészik. Ennek megfelelően 2013-ban már csak mintegy 1,8 százalékos átlagos áremelkedésre kell számítani.

A pénzügyi konszolidációban előrelépésre lehet számítani. A deficit az unió átlagában a 2011-es 4,5 százalékról az idén 3,6 százalékra, jövőre pedig 3,3 százalékra mérséklődik. Az euróövezetben ez 2011-ben 4,1 százalék volt, az idén 3,2 százalék, 2013-ban pedig 2,9 százalék lesz. Ezzel párhuzamosan várhatóan lassul a GDP-arányos eladósodottság növekedésének üteme: ez a mutató 2013-ban az EU szintjén 87,2 százalékra, az euróövezet szintjén 92,6 százalékra várható.

Az egyes tagországok várható teljesítménye között ugyanakkor jelentős különbségek lesznek – figyelmeztetett az Európai Bizottság.

A magyar gazdaság szempontjából kiemelkedő jelentőségű német gazdaságban az Európai Bizottság előrejelzése szerint az idén 0,7, jövőre 1,7 százalékos GDP-növekedés várható.

Olli Rehn megfogalmazása szerint „a kilábalás látótávolságon belülre került, de a gazdasági helyzet továbbra is törékeny”. A gazdasági-pénzügyi EU-biztos megjegyezte: a gazdasági kormányzás új, erőteljes kereteire támaszkodva támogatni kell a stabilitásra törekvő, ugyanakkor növekedést előmozdító politikát.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.