Az IMF/EU-tárgyalásoktól függ az alapkamat mértéke?

PR

2012. április 23., hétfő 10:45, frissítve: hétfő 12:19

AZ IMF/EU-tárgyalások eredményétől függhet, hogy hogyan változik a jegybanki alapkamat – vélekedtek londoni elemzők, akik keddre kamattartást valószínűsítenek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részéről.
Mint megírtuk, a jegybanki alapkamat 7,00 százalékos szinten tartását várják a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának jövő keddi ülésén az elemzők a Reuters hírügynökség csütörtökön ismertetett felmérése szerint.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa mindenképpen megvárja a kamatcsökkentéssel az IMF/EU-tárgyalások eredményét – vélekedtek az MNB pénzügy-politikai testületének keddi kamatdöntő ülése előtt londoni felzárkózó piaci elemzők. Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy City-beli házak – Morgan Stanley, 4cast, Barclays Capital, Bank of America Merrill Lynch, JP Morgan, Goldman Sachs – szakértői keddre egyöntetűen kamattartást valószínűsítenek, de az előrejelzések között van olyan is, amely szerint az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatos lassú haladás miatt az MNB később a jelenlegi 7,00 százalékos alapkamat emelésére is kényszerülhet.

Ezt a véleményt a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői fogalmazták meg hétfői prognózisukban. A GS szerint a nagyon magas külső finanszírozási igény, a nagy adósságállomány és a gazdaságpolitika „alacsony szintű hitelessége” miatt továbbra is az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy megszületik az egyezség a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val egy új finanszírozási csomagról.

A Goldman Sachs londoni elemzői azt is jósolják azonban, hogy – tekintettel a lassú haladásra és a kormány „vonakodására” attól, hogy elkötelezze magát egy új program mellett – az MNB idén 1,00 százalékpontnyi kamatemelésre kényszerül a forint támogatása és a tőkemenekítés kockázatának csökkentése végett. A Goldman Sachs elemzői szerint a monetáris tanács keddi ülésén is azért valószínűtlen a kamatemelés, mert az IMF/EU-tárgyalások megkezdése ügyében elért eddigi csekély előrelépés ellenére a forintpiac, valamint a külső és a belső finanszírozás kockázati környezete csak kismértékben romlott. A ház szerint ugyanakkor a magyar szuverén törlesztéskockázatra kínált biztosítási tranzakciók (CDS) magas árazása, a gyenge forint és a „továbbra is nagyon magas” finanszírozási költségek miatt kamatcsökkentés sem várható a keddi ülésen.

Fokozatos lehet az enyhítés

A ház hétfői előrejelzése szerint az MNB csak akkor kezd kamatcsökkentésbe, amikor már megvan az új IMF/EU-finanszírozási megállapodás, és az enyhítés várhatóan ezután is csak fokozatos lesz, mivel a forintra nehezedő nyomás és az IMF/EU-program végrehajtásának potenciális kockázatai óvatossá teszik a monetáris tanácsot. A Goldman Sachs londoni elemzői azt jósolják, hogy az előkészítő megbeszélések késedelmei és a várhatóan nehéz hivatalos tárgyalások miatt az új megállapodás aláírásának lehetséges legkorábbi ideje a harmadik negyedév közepe, ami „nagyon közel lesz” a harmadik és negyedik negyedévi küladósság-törlesztési kötelezettségek tetőzéséhez.

A GS szakértői közölték: az idei 1,00 százalékpontos MNB-kamatemelésre vonatkozó előrejelzésüket is arra alapozzák, hogy a tárgyalások késése az új megállapodás aláírásának lehetséges időpontját egyre közelebb tolja a külső törlesztési kötelezettségek harmadik–negyedik negyedévi megugrásához, és ez a ház szerint újabb forintgyengülési hullámot okozhat, ami kamatemelésre kényszerítheti az MNB-t. A GS jelenlegi előrejelzése az, hogy a megállapodás aláírása után az MNB ezt a kamatemelést fogja visszafordítani, vagyis 2012 végére a jelenlegi 7,00 százalékra süllyedhet vissza az alapkamat. A cég prognózisa szerint ezt 2013-ban további 1,50 százalékpontnyi kamatcsökkentés követheti.

3,5 százalékra lassul az infláció

Ettől eltérő kamatpályát vázoltak fel előrejelzésükben a JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó térségi elemzői, akik szintén változatlan kamatot jósolnak a keddi monetáris tanácsi ülésre, viszont később sem számolnak MNB-kamatemeléssel. A JP Morgan szakértőinek várakozása szerint a magyar jegybank valószínűleg az IMF/EU-egyezmény véglegesítéséig „az oldalvonalon marad”. Az infláció jóval a 3 százalékos éves célszint felett jár, ám ezt jórészt az adóemelések erősödő átszűrődése okozza, amelyre az MNB-nek nincs pénzügy-politikai befolyása – fejtegették prognózisukban a JP Morgan londoni elemzői.

A ház várakozása szerint az éves összevetésű magyarországi infláció jövőre 3,5 százalékra lassul, mivel az adóemelések hatása addigra kikerül az összehasonlításból, emellett a magyar gazdaságban érvényesülő kibocsátási rés továbbra is negatív marad. A JP Morgan londoni elemzőinek alapeseti forgatókönyve továbbra is az, hogy az MNB az idei második félévben 1,00 százalékponttal csökkenti alapkamatát. A cég szakértői közölték ugyanakkor azt is, hogy ha az év közepéig nem jön létre az IMF/EU-megállapodás, akkor visszafoghatják kamatcsökkentési előrejelzésüket.

Akadályok a kamatemelés előtt

A Morgan Stanley bankcsoport londoni felzárkózó térségi elemzőinek előrejelzése szerint lehetséges, hogy a keddi monetáris tanácsi ülésen kamatemelési és kamatcsökkentési javaslat egyaránt felmerül, de a ház azzal számol, hogy az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatos jelenlegi „patthelyzetben” a magyar jegybank egyelőre a kivárás mellett dönt. A Morgan Stanley elemzői szerint amíg nincs készenléti megállapodás formáját öltő védőháló, addig nem kerülhet szóba kamatcsökkentés.

A cég szerint ugyanakkor a kamatemelés előtti akadályok is meglehetősen magasak: a Morgan Stanley londoni szakértői szerint ehhez az kellene, hogy az euró forintárfolyama ismét „tesztelje” a legutóbbi magasságokat. A cég alapeseti forgatókönyve szerint az MNB a következő hónapokban nem módosítja kamatszintjét, és az év későbbi szakaszában fél százalékpontos csökkentést hajt végre, feltéve hogy a nyár végéig létrejön az IMF/EU-megállapodás.

Ismert, március 27-én öten szavaztak a jegybanki alapkamat 7 százalékon tartására a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának ülésén, egy tag voksolt 25 bázispontos kamatcsökkentésre, a jegybank egyik alelnöke pedig 25 bázispontos kamatemelésre.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.