Az S&P bízik a spanyolokban

KG

2012. augusztus 1., szerda 15:43, frissítve: szerda 17:38

Megerősítette Spanyolország befektetési ajánlású államadós-osztályzatait szerdán a Standard & Poor's, közölve, hogy bízik a spanyol kormány erőteljes költségvetési és szerkezeti reformelkötelezettségében.
A „BBB”-s besorolások a legalsó, még befektetésre ajánlott kategóriák az S&P módszertanában.

Nagyobb szolidaritást vár Németországtól az eurózóna adósságválságát különösen megszenvedő Spanyolország kormánya, amelynek európai uniós ügyekért felelős államtitkára emlékeztetett arra a segítségre, amelyet Németország a II. világháború után kapott a talpra álláshoz.

A nemzetközi hitelminősítő csoport szerdai londoni bejelentése szerint a megerősítés a hosszú futamidejű spanyol szuverén kötelezettségek „BBB plusz”, illetve a rövid lejáratú államadósság elsőrendű „A-2” osztályzatára vonatkozik. A hosszú távú besorolásra változatlanul leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes.

A Standard & Poor's a megerősítéshez fűzött elemzésében közölte: Spanyolországra fenntartott jelenlegi adósosztályzata arra a feltételezésre épül, hogy a spanyol kormány az euróövezeti mentőalapokból (EFSF/ESM) folyósítandó, 100 milliárd euróig terjedő összegen túl nem nyújt további közvetlen pénzügyi támogatást a hazai kereskedelmi bankszektornak.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service június első felében agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélére – vagyis a Standard & Poor's most megerősített „BBB plusz” osztályzatánál két fokozattal alacsonyabbra – minősítette vissza Spanyolország szuverén adósosztályzatát, azzal az indokkal, hogy a spanyol kormány által a bankrendszer feltőkésítésére tervezett 100 milliárd eurós hitelfelvétel tovább emeli az országra nehezedő, már a pénzügyi válság kezdete óta is „drámai” mértékben megnövekedett adósságterhet.

Spanyolország lehet az első

Ha a Moody's innen tovább rontja a spanyol államadós-besorolást, azzal Spanyolország ennél a cégnél elvesztené befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatát. Így Spanyolország lenne a legnagyobb olyan euróövezeti gazdaság, amelynek valamely nagy nemzetközi hitelminősítőnél nincs befektetői szintű besorolása.

Jóváhagyták korábban az euróövezeti országok pénzügyminiszterei (Eurócsoport) azt a hitelprogramot, amelynek alapján Spanyolország 100 milliárd euróig terjedő nemzetközi támogatást kap bankágazatának konszolidálására.

A spanyol leminősítés akkori indoklásában a Moody's kiemelte, hogy a spanyol bankok támogatásának felelőssége a spanyol bankrendszer feltőkésítésére szánt 100 milliárd eurós külső támogatási csomag igénybevételével együtt is a spanyol kormányé, és az euróövezeti mentőalapokból folyósítandó feltőkésítési hitelt is a kormány veszi fel.

Ez a hitelfelvétel a cég szerint érdemben rontani fogja a spanyol kormány adóspozícióját. A Moody's közölte, hogy várakozása szerint a spanyol közadósságráta a hazai össztermék (GDP) 90 százalékának környékére emelkedik az idén, és az évtized közepéig növekedni fog.

Stabilizálni kell a hitelköltségeket

A spanyol adósosztályzat szerdai megerősítéséhez fűzött londoni elemzésében a Standard & Poor's ettől jelentősen eltérő előrejelzést adott. Az S&P közölte: jóllehet egyelőre nem egyértelmű, hogy az EFSF helyébe lépő euróövezeti stabilitási mechanizmusnak, az ESM-nek lesz-e felhatalmazása közvetlen részesedés vásárlására spanyol kereskedelmi bankokban, a hitelminősítő feltételezése azonban az, hogy a spanyol pénzügyi szektornak szánt hivatalos külső hitelcsomagból végül mindegyik euróövezeti kormány részt vállal. Így az S&P várakozása szerint a nettó spanyol államadósság-ráta 2015 után is a GDP-hez mérten 80 százalék alatt marad.

A Standard & Poor's ugyanakkor egyértelmű utalást tett arra, hogy megfoszthatja Spanyolországot a befektetési ajánlású besorolástól – vagyis a „BBB mínusz” szint alá sorolhatja vissza a spanyol adósosztályzatot –, ha az euróövezeti segítség ellenére sem sikerül az adósságfenntarthatósággal összeegyeztethető szinten stabilizálni a spanyol kormány hitelköltségeit.

Madrid nem mutatja be Brüsszelnek a megszabott keddi határidőre a 2013-ra és 2014-re vonatkozó költségvetését – írta az El País című spanyol napilap keddi számában.

Az euróövezet valamennyi tagországának érdeke a spanyol bankrendszer stabilitásának helyreállítása, mert pusztító hatású láncreakció indulhat el, ha megrendül a piaci bizalom Spanyolország fizetőképességében – fejtette ki korábban a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble.

Forrás: MNO, MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.