Bajban a kínai piac?

tt

2012. május 11., péntek 08:30, frissítve: péntek 09:48

Kínában lassult az ipari termelésnövekedés és a kiskereskedelmi forgalom bővülése áprilisban éves szinten. A vártnál némileg nagyobb volt az infláció Kínában áprilisban, de kisebb a márciusinál; az éves bázison számított 3,4 százalékos emelkedés legfőbb oka továbbra is az élelmiszerárak növekedése – olvasható az ázsiai ország statisztikai hivatalának pénteki közleményében.

Az ipari termelés 9,3 százalékkal nőtt tavaly áprilishoz képest, ami szerényebb bővülés a márciusi 11,9 százalék után. A szakértők nagyobb, 12,2 százalékos növekedést vártak.

Áprilisban az ipari termelés 0,35 százalékkal nőtt márciushoz képest, amikor 1,22 százalékkal bővült februárhoz viszonyítva.

Áprilisban a kiskereskedelmi forgalom éves szintű növekedése 14,1 százalékra lassult a márciusi 15,2 százalékról. Havi összevetésben a forgalomnövekedés 1,13 százalékra csökkent áprilisban a márciusi 1,18 százalékról.

Kínában 3,4 százalék volt az infláció áprilisban

A márciusi infláció 3,6 százalék volt, a szakértők némileg szerényebb, 3,3 százalékos inflációval számoltak áprilisra.

A fogyasztói árindex (CPI) számításában egyharmad súllyal figyelembe vett élelmiszerár-növekedés 7 százalék volt a múlt hónapban. Ez kisebb az elemzői várakozásokban szerepelt 7,6 százaléknál, és szerényebb a márciusi 7,5 százaléknál. Áprilisban csökkent a sertéshús és a gyümölcsök ára, emelkedett ugyanakkor a zöldségeké.

Áprilisban a CPI 0,1 százalékkal csökkent márciushoz képest, amikor 0,2 százalékkal nőtt a megelőző hónaphoz viszonyítva.

Februárban 3,2 százalék volt az infláció, 20 hónapon belül a legalacsonyabb. Az inflációs csúcs tavaly júliusban volt, amikor 37 hónap legmagasabb értékét mérték: 6,5 százalékot. A központi kormány intézkedések sorozatával igyekezett az inflációt leszorítani, ezek hatására az 2011-ben 5,4 százalék lett.

Ugyancsak a pénteken közölt adat szerint Kínában 0,7 százalékkal csökkent az áprilisi termelőiár-index (PPI) éves összevetésben. Márciusban 0,3 százalékkal esett, ami az első csökkenés volt 2009 óta. A szakérők a termelőiár-index szerényebb, 0,5 százalékos csökkenését várták áprilisra.

Az MNO beszámolt róla: a kínai export áprilisban 4,9 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál – közölte a kínai vámhivatal csütörtökön. Az éves értéknövekedés üteme elmaradt az elemzők várta 8,5 százaléktól és a márciusi 8,9 százaléktól is.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.