Becsődölt az ötödik legnagyobb brit légitársaság

MN

2017. október 2., hétfő 10:04, frissítve: hétfő 11:35

Beszüntette tevékenységét hétfő reggel a Monarch Airlines, az ötödik legnagyobb brit légitársaság, amely az utóbbi időben komoly veszteségekkel működött.

A brit polgári légiközlekedési hatóság (CAA) hétfői bejelentése szerint a cég 110 ezer utasa van jelenleg külföldön. A Monarch utazási irodát is működtetett. A CAA közleménye szerint a csőd miatt 300 ezer jövőbeli repülőjegy-foglalást és társasutazást töröltek – írja az MTI.

A beszámoló szerint Chris Grayling brit közlekedési miniszter hétfő délelőtt közölte: a külföldön rekedő 110 ezer utas hazahozatala a legnagyobb ilyen jellegű logisztikai akció, amelyet Nagy-Britanniában békeidőben valaha is végrehajtottak.

Grayling közölte, hogy a kormány harminc repülőgép bérlésére kérte fel a CAA-t az utasok hazahozatalára.

A CAA „példátlannak” nevezte a helyzetet, de biztosította a külföldön lévő utasokat, hogy mindegyiküket pótlólagos költség nélkül hazaszállítja. A hatóság szerint nem kell megszakítaniuk üdülésüket azoknak sem, akik a Monarch szervezésében külföldi társasúton vannak.

A Monarch, amely 2100 alkalmazottat foglalkoztat, a tavaly októberrel véget érő legutóbbi teljes pénzügyi évét 291 millió fontos (több mint 100 milliárd forintos) veszteséggel zárta.

A 1968-ban alapított légitársaság tavaly 6,3 millió utast szállított 40 célállomásra, mindenekelőtt földközi-tengeri üdülőhelyekre a londoni Gatwick és Luton, valamint Birmingham, Leeds Bradford és Manchester repülőtereiről.

A csődgondnoki feladatokra kijelölt KPMG könyvvizsgáló és tanácsadó cég egyik szakértője hétfőn a BBC-nek azt mondta: a Monarch összeomlását a rövid távú repülések piacát jellemző ádáz verseny és az abból eredő nyomott árak, az emelkedő üzemanyagköltségek és a gyenge font miatti további költségemelkedések okozták, és a helyzetet súlyosbította, hogy az előző évek törökországi és egyiptomi terrortámadásai miatt visszaesett a kereslet a cég hagyományos útvonalain.

A szerkesztő ajánlja

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.