Befékezett a magyar gazdaság

2017. augusztus 16., szerda 10:14, frissítve: csütörtök 15:39

Az első negyedévben mért, négy százalék feletti gazdasági növekedés három százalék közelébe esett vissza. Ez sem rossz eredmény, főleg annak tükrében, hogy óriási összegek érkeznek az Európai Uniótól.

A vártnál is lassabban bővült a gazdaság, miután a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a második negyedévben 3,2 százalékot nőtt a bruttó hazai termék (GDP). Az első negyedévben még 4,1 százalékos volt a növekedés üteme éves alapon. Az elemzők is lassulást vártak, miután az ipari termeléssel és az építőipar teljesítményével kapcsolatban vegyes adatok láttak napvilágot az előző hónapokban.

Boros Zsuzsa, a KSH munkatársa a Reuters hírügynökségnek is hasonlóan nyilatkozott, szerinte az ipari termelés a második negyedévben lassabb ütemben bővült, mint az elsőben, tehát lefelé húzó hatása volt a gazdaságra. A másik ilyen tényező a mezőgazdaság volt, amely az eddigi jelek szerint a KSH megítélése alapján átlagos évet produkálhat. A növekedés motorja éppen ezért a piaci alapú szolgáltatás volt. Ez egyben azt is jelzi, hogy szerkezetváltáson megy át a hazai gazdaság, a növekedést egyre nagyobb hányadban befolyásolja a fogyasztás, amely a szolgáltatási szektorban csapódik le.

 

„A statisztikai hivatal a GDP részletes bontását csak szeptemberben publikálja, így a teljesítmény okaira főként a havi adatközlésekből következtethetünk” – közölte Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. A szakember szerint a felhasználási oldalon a lakossági fogyasztás bővülése még mindig nincs összhangban az erős kiskereskedelmi adatokkal, a negatív meglepetés tehát vélhetőleg ebben keresendő.

„Pozitív hatása lehetett viszont a beruházások felfutásának is, amelyet elsősorban az uniós források, a feldolgozóipari nagyberuházások, valamint a lakáspiaci trendek hajthattak. A világkereskedelem idei erősödéséből jelentősen tudott profitálni a magyar export is, azonban a nettó export várakozásaink szerint nem tudott érdemben hozzájárulni a növekedéshez, hiszen az import is magas ütemben bővült az erősödő belső felhasználásnak köszönhetően” – közölte Virovácz Péter.

Az elemző várakozásai szerint a következő negyedévekben a gazdasági aktivitás újból felerősödhet, és ismét 4 százalék körüli lehet a növekedés, amely éves átlagban 3,9 százalékot érhet el.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.