Belátta az unió, hogy ez az ár

Károly Gábor

2012. július 1., vasárnap 14:56, frissítve: vasárnap 15:30

Megkezdődhetnek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal, készül a jövő évi büdzsé, míg az Európai Unióban úgy fest, belátták végre, hogy mi az ára a válságból való kilábalásnak. Elemzői körkép.

Mozgalmas héten van túl nem csupán a magyar, de a világgazdaság is. A hazai piacokon a Nemzetközi Valutalap (IMF) csütörtöki bejelentése, valamint a költségvetés parlamenti vitája volt a sláger, míg a nemzetközi befektetői hangulatért az Európai Unió vezetőinek csütörtök-pénteki csúcstalálkozója felelt.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MNO-nak elmondta, hogy az IMF bejelentését – mely szerint Magyarország megkezdheti a tárgyalásokat a készenléti hitelkeretről –, valamint a jegybanktörvény módosítását örömmel fogadták a piacok, s kifejezetten „jó volt a befektetői hangulat”.

Ez leginkább az Államadósság Kezelő Központ heti állampapír-aukcióin látszódott, hiszen óriási kereslet mellett a hozamok – vagyis az államadósság finanszírozásának költségei – jelentős mértékben csökkentek. A csütörtöki aukción meghirdetett 3, 5 és 15 éves államkötvények hozamai mind 8 százalék alá csökkentek, melyre tavaly október óta nem volt példa.

Az Államadósság Kezelő Központ heti kincstárjegy- és kötvényaukciói

3 hónapos 3 éves
5 éves 15 éves
meghirdetett / elfogadott mennyiség (Mrd Ft)
beérkezett ajánlat (Mrd Ft)
korábbi átlaghozam (%)
a heti aukción kialakult átlaghozam (%)
45 / 55
132,277
7,14
7,10
18 / 25
61,389
8,57
7,63
12 / 18
44,420
8,47
7,84
8 / 12
26,681
8,82
7,92

A hozamcsökkenések ellenére csütörtök délután a forint árfolyama nagyot esett, elsősorban annak köszönhetően, hogy a nemzetközi hangulat jelentősen visszaesett – főként a kezdődő uniós csúcs körül sokasodó kérdőjelek miatt. Ez elvitte a forint árfolyamát is, ami egy nap alatt 5 forintot gyengült az euróval szemben. Az elemző kiemelte, hogy a hazai piacon ehhez még hozzájött az is, hogy Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter bejelentette: 300 milliárd forintos átalakításra kerül sor a költségvetésben.

A magyar fizetőeszköz árfolyamában csütörtökig nagyobb mértékű elmozdulás nem történt, de csütörtök délután jelentősen gyengült a forint a főbb devizákhoz képest – ahogy az euró és a feltörekvő piacok devizái is nagy veszteségeket szenvedtek el. Pénteken a pozitív külpiaci hírek hatására – elsősorban az uniós csúcson tett bejelentésekre, mely szerint megállapodtak a tagországok abban az eljárásban, amelynek keretében kidolgozzák a gazdasági és pénzügyi uniót kiteljesítő folyamat lépéseit – erősödött az árfolyam, s visszatért a hét eleji szintekre.

A forintárfolyam alakulása a héten (EUR/HUF)
A forintárfolyam alakulása a héten (EUR/HUF)
Forrás: Reuters

Suppan Gergely a költségvetéssel kapcsolatban elmondta, hogy a munka költségeinek csökkentése alapvetően „helyes döntés”. A probléma szerinte leginkább az, hogy ennek részletei valamint a feltételek egyelőre még nem kristálytiszták. A tranzakciós illetékkel kapcsolatban már nem ilyen derűlátó az elemző. A piacok szemszögéből ugyanis egyelőre „fiktívnek tűnnek” az új adóval kapcsolatos bevételek. „A költségvetés hígulásának nem örülnek” – tette hozzá.

Veszélyes lehet bevonni a jegybankot

Az elemző szerint azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bankra is kiterjesztenék a tranzakciós illetéket, végeredményben az MNB eredményét befolyásolnák, amelyért a költségvetés szavatol, így némiképp „hókuszpókusznak” tűnik az egész. Ha a jegybank áthárítja a bankokra az illetéket, akkor annak nagyon drasztikus hatásai lehetnek a bankszektorra nézve – emelte ki Suppan. Ha lecsípi az egy ezreléket a rövid lejáratú betétekből, akkor a kereskedelmi bankoknak már nem fogja megérni a 7 százalékos alapkamatra betenni a pénzüket, a jegybanknál „parkoltatni” azt.

Ebből a 7 százalékból így könnyedén akár 4,5 százalék lehet, melynek hatására akár a forint árfolyama is elszállhat, ugyanis ezt a mértékű „kamatvágást” már nem biztos, hogy elbírná a magyar gazdaság. Továbbá az a veszély is fennáll, hogy a bankok kiveszik betétjeiket az MNB-ből. A kereskedelmi bankok likviditásmenedzsment részeként tartanak jegybanki betéteket. Suppan szerint ezeket „őrültség adóztatni”. A szakember inkább a költségvetés kiadási oldalán csökkentene.

Mindenképpen szükség van plafonra

A tranzakciós illeték plafon nélküli bevezetése szintén őrültségnek tűnik, hiszen a bankok kivinnék a pénzt az országból, így kikerülve az illetéket. „Az egész gazdaság összeomolhatna, ha plafon nélkül vezetnék be” – tette hozzá. Suppan elmondta, hogy például a győri Audi 100 milliárd forintos átutalásainál ez százmillió forintos nagyságrendet jelent. De nemcsak a német autógyárat érintette volna ekkora mértékben ez a sarc, hanem a kiskereskedelmi láncokat is. A szakértő szerint a költségvetési bizottság és a bankszövetség által javasolt hatezer forintos felső plafon „elviselhetőnek tűnik”.

A költségvetéssel kapcsolatban Suppan kiemelte, hogy 98 százalékával feltehetően az IMF is egyet fog érteni. Összességében jó irányba történt elmozdulás, bár szerinte pár apróságba még beleköthet majd a nemzetközi szervezet.

Őszre megszülethet a megállapodás a valutaalappal

A Takarékbank elemzője szerint akár őszig meg is születhet a megállapodás az IMF-fel. Gyakorlatilag már minden a „kormány viselkedésén múlik”. „Egy hét alatt – az Ecofin múlt hét pénteki bejelentését követően – gyakorlatilag átírtak mindent” – mondta Suppan, majd hozzátette, hogy „ez nem feltétlenül jó üzenet” a piacok, befektetők felé.

Ugyanakkor az, hogy a hátrányos helyzetűek munkába állíthatóak legyenek, azzal az IMF is egyetérthet – tette hozzá. A tranzakciós illetékkel kapcsolatban már nem biztos, hogy minden módosítás tetszeni fog a valutaalapnak.

Jó irányba indult el az unió

Megállapodtak az európai uniós tagországok abban az eljárásban, amelynek keretében kidolgozzák a gazdasági és pénzügyi uniót kiteljesítő folyamat lépéseit. Suppan szerint ezt mindenképpen „meg kell csinálni”, ugyanis „nincs más reális alternatíva”. Úgy fest, most már a politikusok is meggyőzhetőek arról, hogy a válságból való kilábalás a „szuverenitás feladásával” jár. „Belátták, hogy ez az ára.”

A szakértő úgy véli, hogy összességében kedvező irányba történt elmozdulás pénteken Brüsszelben. A péntek reggeli bejelentés hatására pedig szárnyalásnak indult az euró, valamint a feltörekvő piacok devizái is.

Kérdéses az eurókötvények sorsa

A közös kötvénykibocsátás, vagyis az eurókötvények bevezetése ugyanakkor egyelőre még várat magára. Németország ugyanis ragaszkodik álláspontjához, azaz addig nem támogatja a javaslatot, amíg nem lát garanciákat arra, hogy az országok betartják a szigorú fiskális politikát, tehát nem engedik elszállni a költségvetési hiányokat. Teljesen érthető a német álláspont, mely szerint nem kívánnak olyan államok adósságaiért garanciát vállalni, ahol ilyen lazán kezelik a költségvetést – mondta az elemző.

Angela Merkel ragaszkodik álláspontjához
Angela Merkel ragaszkodik álláspontjához
Fotó: Reuters

Suppan ugyanakkor kiemelte, hogy az eurókötvények bevezetésével jelentősen csökkenhetnének az állampapírok hozamai – így olcsóbbá válna az államadósság finanszírozása. Létrejöhetne a „hozamkonvergencia”, mely elemi érdeke az egyre nagyobb adósságot felhalmozó országoknak, így Spanyolországnak és Olaszországnak is. Bár ez a szuverenitás részleges feladásával járna, de „valamit valamiért” – teszi hozzá.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.