Bevennék Ciprust a magyar cégek

LM

2012. május 21., hétfő 11:46

A Ciprus és Magyarország közötti kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése, elsősorban a további magyar exportlehetőségek feltárása érdekében a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) támogatásával 12 magyar vállalkozás vesz részt május 18. és 27. között a 37. Ciprusi Nemzetközi Vásáron Nicosiában.
A HITA legnagyobb közelmúltbeli sikere talán a földrengésvédelmi eszközöket előállító Seismic Europe Kft. törökországi térnyerésének elősegítése volt.

A magyar standot Botos Balázs, Magyarország ciprusi nagykövete és Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár is felkereste a nyitónapon. A kiállítást megelőzően több üzleti programon vettek részt a magyar kiállítók. A Ciprusi Kereskedelmi és Iparkamarában magyar–ciprusi kétoldalú üzletember-találkozót tartottak.

A HITA hétfői közleménye szerint a magyar kiállító cégek megbeszélést folytattak az Orfanidész ciprusi szupermarketlánc élelmiszer-vezetőivel. A Ciprus-szerte 29 áruházzal rendelkező Orfanidész komoly érdeklődést mutat olyan jó minőségű magyar élelmiszerek iránt, amelyek ciprusi bevezetésében a termelő cég vagy disztribútora részt tud vállalni. A tárgyaláson részt vevő magyar üzletemberek többsége számára ez hosszú távú lehetőséget teremthet termékeik Ciprusra történő exportálására – teszik hozzá.

Környezetvédelmi megoldások

Botos Balázs nagykövet köszöntője után Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár elmondta, hogy a kiváló magyar élelmiszerek forgalmazásán túl további lehetőségek vannak a két ország bilaterális kapcsolatainak fejlesztésére. Kiemelte, hogy uniós tagállamként mindkét országnak hasonló környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelnie, és Magyarország elsősorban a víz- és hulladékgazdálkodás, valamint a megújuló energiafelhasználás terén rendelkezik olyan megoldásokkal, amelyek Ciprus számára jó példaként szolgálhatnak.

Több tízezer munkahelyet teremtettek és 6 milliárd eurónyi befektetést hoztak a 2011 óta működő Nemzeti Külgazdasági Hivatal által kezelt projektek – írta meg lapunk.

A HITA és az IMPEL (European Union Network for Implementation and Enforcement of Environmental Law – az Európai Unió környezetvédelmi joga végrehajtásával foglalkozó hatóságok hálózata) közös támogatásával a 37. Ciprusi Nemzetközi Vásáron a Benex Food Kft., az Egri Korona Borház, az F.R.U. Design Bt., a Gallicoop Zrt., a Gróf Buttler Borászat, a HIKSZ Kft., a Lúdland Kft., a Merian Foods Kft., a Mézes-Kert 2000 Kft., a Multifolium Kft. – Stelázsi, a Szerencsi Bon-bon Kft. és a Vitapress Kft. mutatkoztak be kollektív magyar megjelenés formájában.

Demetrisz Vakisz, a Ciprusi–Magyar Üzleti Társaság elnöke a találkozón kifejezte, hogy fontosnak tartja a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztését, amelyhez a társaság minden eszközzel kész hozzájárulni. A magyar prezentáció bemutatta a magyar élelmiszeripart, ismertette a magyar élelmiszerek kínálta versenyelőnyöket, illetve a két ország közötti kereskedelmi áruszerkezet jellemzőit. A magyar áruexport csaknem felét az élelmiszer, ital, dohányáru termékfőcsoport adja, elsősorban a hús és húskészítmények, a gabonafélék, valamint a gyümölcsök és zöldségek kivitele által. A kétoldalú üzleti tárgyalások során a ciprusi résztvevők megerősítették, hogy a minőségi magyar élelmiszerekre van igény Cipruson.

A 37. Ciprusi Nemzetközi Vásárt pénteken délután nyitotta meg Dimítrisz Hrisztófiasz, a Ciprusi Köztársaság elnöke. A multiszektorális vásáron a 247 kiállító több mint 1000 helyi és nemzetközi céget képvisel, Magyarország mellett hat ország mutatkozik be kollektív megjelenéssel, és több tízezer látogatóra számítanak a szervezők a vásár tíz napja alatt.

A HITA standján magyar cégek mutatkozhattak be az indiai Defexpo 2012 védelmi ipari kiállításon.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.