Bukott pénzügyes a Malév GH-nál?

Több fontos ügyfelét is elvesztette a nehéz helyzetben lévő állami cég – nőhet a veszteség

Bodacz Péter

Bodacz Péter

2018. január 12., péntek 16:03, frissítve: péntek 16:23

Távozik a repülőgépek földi kiszolgálását ellátó Malév Ground Handling (MGH) gazdasági igazgatója, Miklós-Kiss Adrienn, akit a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ugyanezen pozíciójából nemrég kirúgott Horváth János követ – értesült lapunk ágazati forrásból. Úgy tudjuk, Miklós-Kiss Adrienn-nek azért kell mennie, mert a vállalat több – az Európai Unió által is vizsgált – állami támogatás ellenére sem mozdult el az anyacég Malév 2012-es bedőlése óta fennálló csődközeli helyzetből. Horváth János november elsejével távozott a BKK-tól - a hivatalos verzió szerint - „reorganizáció következtében”, ám a valódi ok vélhetően az online jegyértékesítési rendszer nyári kudarcával is összefügg.

Mint arról lapunk többször is hírt adott, a Malév GH annak ellenére termel jelentős veszteségeket, hogy a ferihegyi forgalom évek óta dinamikusan bővül. Igaz ugyanakkor, hogy

minden megbízásért ádáz küzdelem folyik, hiszen az MGH a földi kiszolgálási piacon osztozni kénytelen a török Celebivel, a brit Menziesszel, valamint a magyar hátterű BudPorttal is.

Ám az éles piaci helyzet sem mozdította elő a gazdaságtalan szervezeti működés megújítását, amelyet a havi 1,2 milliós fizetésben részesülő Miklós-Kiss Adrienn-nek kellett volna koordinálnia.

Mindössze egy reorganizációs tervet sikerült megrendelni a korábban a Malév újraszervezését is kidolgozó Capitol Consulting Grouptól, 12 millió forintért. A tavaly tavasszal elkészült, ám a 2015-ösnél frissebb adatokat nem tartalmazó anyag több valós piaci kockázattal sem számolt. Így – bár a 2017-es mérleg még nem készült el – várhatóan nem teljesülnek a tavalyi célszámok, sőt már az idei évre prognosztizált eredmények is veszélyben vannak. A reorganizációs terv a legoptimistább piaci lehetőségekből kiindulva 2017-ben –229,7 millió, az idei évre pedig már csak –179,5 millió forintos adózás előtti eredménnyel számolt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Csakhogy az Air Berlin tavalyi csődjével ugrott a cég éves szinten negyedmilliárdos megrendelése, ráadásul a Wizz Air ősszel bevezetett, engedékenyebb poggyászelőírásai miatt is jelentős bevételtől esik el az MGH, a kézi csomagokat ugyanis már nem kell ellenőrizni.

Mindehhez még hozzájön, hogy lapunk információi szerint a MGH a napokban elveszített egy másik jól fizető megbízást is;

a Liszt Ferenc repülőtéren működő elit váróterem, a Mastercard Airport Lounge üzemeltetésére kiírt tenderen a Celebi járt sikerrel.

Ez sem meglepő: a HVG.hu szeptemberben számolt be arról, hogy a fizetős váróban koszosak a poharak, a kínált ételek frissessége és minősége pedig erősen megkérdőjelezhető. Úgy tudjuk, a Mastercard elvesztése éves szinten közel 250 milliós árbevétel-kiesést jelent, ennek körülbelül fele, azaz 125 millió forint lett volna a nyereség. Ezek a tételek lapunk becslése szerint összességében és éves szinten 300 millió forinttal ronthatják az eredményt. Az ügy kapcsán kerestük a Herczog Pétert, az MGH vezérigazgatóját, ám lapzártánkig nem válaszolt kérdéseinkre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.12.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.