Bulgária belép az euró előszobájába

MTI

2018. január 11., csütörtök 17:07, frissítve: csütörtök 18:03

Vladiszlav Goranov emlékeztetett arra, hogy Bulgária már mintegy két évtizede az euróhoz rögzítette nemzeti valutáját, a levát. Az MTI által idézett szavai szerint az ország erős gazdasági fundamentumokkal rendelkezik, amelyek teljes mértékben megfelelnek az euróövezeti tagság feltételeinek.

Bulgáriában államháztartásában többlet van, ellenőrzés alatt áll az infláció, és az Európai Unió egyik legkevésbé eladósodottabb országa.

Elemzők szerint az EU döntéshozói közül néhányat aggaszt ugyanakkor, hogy Bulgária az egyik legszegényebb és legkorruptabb a huszonnyolc tagország között.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM 2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül. Az árfolyamrendszerhez való csatlakozáshoz az euróövezet valamennyi tagállamának, az Európai Központi Banknak és az Európai Bizottságnak a beleegyezésére van szükség.

A Reuters értesülése szerint a szófiai kormány már egyeztet az EKB és az euróövezet tagországival az ERM 2-csatlakozásról, de erről biztosan nem lesz döntés addig, amíg nem áll fel az új német kormány.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.