Bűncselekményből származó pénzzel is fizethettek a kötvényesek

Wiedemann Tamás

Wiedemann Tamás

2017. szeptember 18., hétfő 12:42, frissítve: hétfő 13:50

Fogalma sincs a magyar államnak, hogy mit művelnek a letelepedésikötvény-cégek, sem az üzleti tevékenységüket, sem azt nem ellenőrzi, hogy betartják-e a nemzetközi szabályokat. Ez abból derült ki, hogy Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdést intézett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez.

Demeter Márta arra volt kíváncsi, hogyan ellenőrzik a pénzmosási szabályok betartását a letelepedési kötvényeket forgalmazó offshore cégekhez beérkező pénzek esetében. A képviselő azt is meg akarta tudni, mi a garancia arra, hogy az ügyfelek által az offshore cégekhez befizetett és így később az államhoz a cégek által átutalt pénzek nem szervezett bűnözői körökből vagy bűncselekményekből származnak.

A tárcavezető helyett Tállai András államtitkár válaszolt, aki semmilyen információt nem osztott meg ezzel kapcsolatban, csupán a letelepedésikötvény-programról közölt általános információkat, vagyis a közvetítőcégeket nem ellenőrzi az állam.

„Tállai András semmire nem válaszolt a pénzmosás elleni rendelkezések érvényesítésével kapcsolatban. Egyértelmű, hogy a magyar állam nem tudja és nem is akarja ellenőrizni, honnan származnak a befektetői pénzek a letelepedési kötvények megvásárlásakor – mondta lapunknak Demeter Márta. Az országgyűlési képviselő szerint ez újabb bizonyíték arra, hogy lényegében tudatosan létrehozott pénzmosási konstrukcióról van szó. – Ráadásul a pénzek visszafizetése is az ellenőrizhetetlen haveri offshore cégeken keresztül történik majd, amelyek jó eséllyel el is tűnhetnek az állam által kamatostul kifizetett pénzzel” – tette hozzá.

Lapunk már korábban is beszámolt arról, hogy az állam egyáltalán nem ellenőrzi az offshore cégeket. A Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter által jegyzett törvénymódosítás eleve úgy rendelkezik, hogy az állam semmilyen kontrollt nem gyakorolhat az offshore cégekre, amelyek a letelepedési program egyetlen haszonélvezői.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A kötvényes vállalkozások ellenőrző szerve ugyanis az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottsága. Ez eleve furcsa, hiszen egy törvényalkotási testületre van szignózva egy olyan feladat, amelyet a végrehajtó hatalomnak, vagyis az államnak kellene ellátnia. Az országgyűlési bizottság ugyanis jogi értelemben felelőtlen testület, vagyis nem lehet felelősségre vonni a kötvénymutyiban játszott szerepéért még egy esetleges kormányváltás után sem.

A letelepedésikötvény-program abszolút nyertesei a kormánypárthoz közeli offshore cégek, amelyek a lehetőségnek hála 180 milliárd forintot kerestek a bevándorlókon, miután a magyar kormány áprilistól szünetelteti a letelepedési állampapíros programot.

A magyar állam eközben vesztett rajta, a túl magas kamat miatt a végső egyenleg –13 milliárd forint lesz. Több mint hatezren vettek letelepedési kötvényt, és mellettük további 14 ezer családtag kapott még letelepedési engedélyt ingyen úgy, hogy a magyar állam súlyos milliárdokkal lett szegényebb.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.