Bűnözők is vásároltak a kötvényekből

2016. július 27., szerda 05:02

Rogán Antal és Habony Árpád ügyvédje több mint ötmilliárd forintot kereshetett a kötvényüzlettel – tudta meg lapunk. Több, korábban elítélt külföldi is letelepedési engedélyhez jutott hazánkban.

Több mint ötmilliárd forintot kereshetett a letelepedésikötvény-üzleten egy Habony Árpádhoz, Orbán Viktor miniszterelnök informális tanácsadójához, és Rogán Antal kabinetminiszterhez köthető ügyvéd, Kosik Kristóf. Az általa vezetett Kosik Ügyvédi Iroda ötezer eurót kap minden egyes kötvényértékesítés után. Mivel a szabályozás előírja, hogy a külföldiek csak a Kosik Ügyvédi Irodát bízhatják meg az elkészült letelepedési engedélyeknek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál való átvételével, az irodának minden egyes kötvényeladásból haszna származhat. A program 2013-as indulása óta 3647 letelepedési kötvényt adott el Magyarország idén június végéig, ezzel az összeggel számolva Habony Árpád és Rogán Antal ügyvédje 5,6 milliárd forintot vághatott zsebre.

Dől a lé

Egy nemzetközi jogi és adótanácsadói iroda szintén jól keresett a kötvényeken. Úgy tudjuk, a Liechtensteinben bejegyzett közvetítőcég, a VolDan Investments Ltd. a CMS budapesti irodájával kötött letétkezelési szerződést. A CMS Európa legnagyobb adó- és jogi tanácsadást nyújtó hálózata, amelynek világszerte mintegy hatvan irodája van. Ez a cég is ötezer eurót, vagyis mintegy másfél millió forintot kap minden egyes kötvény után.

Azok a külföldiek – jórészt orosz és ukrán állampolgárok –, akik a VolDan Investmentsszel szerződnek, a letelepedési kötvények 300 ezer eurós árát a CMS bankszámlájára utalják át, majd a magyar hatóságok által kiállított nemzeti letelepedési engedély kézhezvétele után kerül a pénz a közvetítőcéghez. A letelepedésikötvény-üzlet egyik gyenge pontja az, hogy a befektető nem kapja meg a letelepedési állampapír eredeti példányát, csak a közvetítőcég által kiállított igazolást, egyfajta értékjegyet kap. Ez nagyban csökkenti a program iránti bizalmat. Az ügyfelek megnyugtatása miatt vált szükségessé egy nemzetközileg ismert, multinacionális vállalat bevonása.

Nem is azok a tulajdonosok

Lapunk eközben azt is kiderítette, hogy aligha felel meg a valóságnak a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégek hivatalosan közölt tulajdonosi köre. Mint ismeretes, a kötvények forgalmazási engedélyét az Országgyűlés gazdasági bizottsága adja ki. A Fidesz-többségű testület elnöke Bánki Erik kormánypárti képviselő, míg a korábbi elnök Rogán Antal volt, aki az egész kötvényüzlettel kapcsolatos törvénymódosítást jegyzi. A jelenlegi kabinetminiszter többször hangsúlyozta: azért nem visszás a program, mert bár többségében offshore helyszíneken bejegyzett cégek forgalmazzák az állampapírokat, a tulajdonosok ismertek. Ezzel azonban komoly kételyek merültek fel. Információink szerint két liechtensteini cég, az S & Z és a VolDan esetében papíron különbözők a tulajdonosok, a valóságban mindkét cég mögött egy grúz–izraeli származású, magyarul is jól beszélő üzletember, Shabtai Michaeli áll. Az S & Z forgalmazási engedélyét a bizottság 2014 nyarán visszavonta. A VolDan ugyanakkor a mai napig működik, irodája is van Budapesten, a Bécsi utcában. Hivatalosan az iroda a VolDan Hungary Kft. nevén üzemel, a valóságban azonban a VM-4 Service Kft.-n keresztül valósul meg a napi ügymenet. Ennek egyik korábbi tagja Oláh Ferenc volt, majd miután az S & Z engedélyét visszavonta a gazdasági bizottság, vagyis 2014 nyarán, öccsére, Zoltánra, egy belvárosi kávézó tulajdonosára szignózta át. Ám a mai napig a Shabtai Michaeli jobbkezének tartott Oláh Ferenc felügyeli az iroda munkavégzését. Az Opten céginformációs adatai szerint Oláh Zoltán a VolDan Hungary Kft. ügyvezetője is egy személyben. A cégnek semmilyen bevétele nincs, a tavalyi évet 14,5 millió forint veszteséggel zárta. Ugyanakkor a VM-4 106 millió forintos forgalmat bonyolított le, és a tavalyi évet húszmillió forint adózás előtti eredménnyel zárta.

Lapunk azt is megtudta, hiába ellenőrzi a bevándorlási hivatal a külföldi kötvényvásárlók előéletét, bűnözök is kaphatnak letelepedési engedélyt. A jogszabályok értelmében erkölcsi bizonyítványt kell bemutatni, ami azt igazolja, hogy a külföldi állampolgárnak nem voltak zűrös ügyei a hatóságokkal. Ezt azonban a bejelentett lakhely szerint illetékes hivataltól kell kérni. Több, korábban elítélt külföldi is úgy kapott letelepedési engedélyt Magyarországon, hogy adóparadicsomként számontartott államba jelentkezett át, és az ottani hivataltól szerzett erkölcsi bizonyítványt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Helikopteres Habony

Ahogy lapunk beszámolt róla, egyre több jel mutat arra, hogy a letelepedésikötvény-üzleten keresztül a kormány lényegében korrupciós ügyletet támogat. Habony Árpád több offshore cég vezetőjét is ismeri, Hongkongban helikopteres városnézést fizettek Orbán Viktor tanácsadójának, míg a VolDan Investmentsszel Moszkvába utazott. Számításunk szerint a közvetítővállalkozások az olcsóbb szolgáltatási díjjal számolva 84, míg a drágább árazással kalkulálva 101 milliárd forint bevételre tettek szert. Ebből legalább 33 milliárd forint közpénznek tekinthető. A letelepedési kötvények után ugyanis kamatot is fizet a magyar állam, de azt nem a befektetők kapják, hanem a közvetítőcégek. Ezek közül egy van hazánkban bejegyezve, a többi vállalkozást a Kajmán-szigeteken, Liechtensteinben, Máltán és Cipruson alapították.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.07.27.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.