Büntetőeljárás indulhat a gazdasági bizottság ellen

2017. április 19., szerda 06:15, frissítve: szerda 19:58

Lapunk elküldte Polt Péter legfőbb ügyésznek azt a büntetőfeljelentést, amelyet az Országgyűlés gazdasági bizottsága ellen tettünk, miután jogerős bírósági ítélet ellenére sem adták ki az egyik letelepedési államkötvényt forgalmazó céggel kapcsolatos közérdekű adatokat. A Btk. kimondja, „aki azt követően, hogy a bíróság jogerősen a közérdekű adat közlésére kötelezte, tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. A feljelentésben azt is jeleztük, a gazdasági bizottságban közjogi tisztséget ellátó személyek is eljárnak, ezért „a mentelmi jog felfüggesztésére az indítványt a vádirat benyújtásáig a legfőbb ügyész terjeszti elő”. A parlamenti testületet Bánki Erik (Fidesz) vezeti. Mivel lapunk a gazdasági bizottságot perelte, a feljelentést is a testület ellen tettük meg, amelynek 9 fideszes, egy-egy KDNP-s, illetve független képviselő, továbbá 2-2 MSZP-s és jobbikos honatya a tagja.

Szombaton még arról számolt be lapunk, hogy végrehajtást kérünk a bizottság ellen. Bánki Erik azonban tegnap írásban reagált a lapunkat képviselő ügyvédi irodának, ezért néhány nap haladékot adtunk. „A hét végi sajtóhírekből értesültünk arról, hogy a gazdasági bizottság ellen – a Magyar Nemzet képviselőjeként – végrehajtást kezdeményeznek iratkiadás elmaradása miatt. Tájékoztatom Önt, hogy a bizottság hivatalosan a mai napig nem kapta meg a jogerős bírósági ítéletet. A bizottság jogi képviselőjével felvettük a kapcsolatot, amennyiben a mai napon eljut a bizottsághoz a jogerős ítélet, akkor az ítélet értelmében a Migrat Immigrant Asia Ltd. iratait a holnapi nap folyamán eljuttatjuk Önhöz” – olvashatók Bánki Erik szavai.

A bizottság elnöke ebben a levélben lényegében arra hivatkozik, hogy az általa megbízott ügyvéd hónapokon át nem adta át a testületnek a jogerős bírósági ítéletet. Remélhetőleg a Polt Péternek küldött feljelentés nyomán ezt is vizsgálni fogja az ügyészség a büntetőügy kapcsán, ugyanis a bűncselekmény – függetlenül a peresített iratok esetleges jövőbeni kiadásától – lapunk jogi állásfoglalása szerint már megvalósult, hiszen határidőig nem kaptuk meg a közérdekű adatot.

Ahogy korábban beszámoltunk róla még tavaly indítottunk pert a gazdasági bizottság ellen, miután a testület fideszes elnöke, Bánki Erik megtagadta a válaszadást a letelepedési kötvényeket forgalmazó közvetítő vállalkozásokkal kapcsolatos közérdekűadat-igénylésünkre. A Fővárosi Törvényszék ítélete idén január 19-én emelkedett jogerőre, tehát a bizottságnak 15 napon belül, azaz február 3-ig kellett volna a közérdekű adatokat lapunkhoz eljuttatnia. Ez azonban a mai napig nem történt meg annak ellenére, hogy a lapunkat képviselő Karsai ügyvédi iroda és a Transparency International Magyarország (TI) hivatalos levélben hívta fel ennek elmaradására a testület jogi képviselőjét. A levelet április 3-án postáztuk, majd a tértivevény tanúsága szerint a gazdasági bizottság ügyvédje április 10-én átvette. A perben nyolc cég adatait kértük ki, de csak egy esetben nyertünk, mivel egy éven belül „kétszer kérdeztünk rá” a letelepedési kötvényeket forgalmazó vállalkozásokra – ezt a jogszabályok azonban tiltják. A Migrat Immigrant Asia Ltd.-re a peresített adatigénylés alkalmával kérdeztünk először, ezért a cég adatait a bíróság ítélete alapján ki kell adnia a bizottságnak.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A ciprusi vállalkozás 2015. december 15-én kapott forgalmazási engedélyt a bizottságtól Mongólia, Malajzia és Dél-Korea esetében. Érdekes, hogy a cégnek nincs honlapja, elérhetetlen. Volt olyan is, amikor egy másik kötényforgalmazónál érdeklődtek mongol állampolgárok, hol lehet a vállalkozást elérni, de az a cég sem tudott segíteni. Tavaly novemberben a gazdasági bizottság a Migrat Immigrant Asia Ltd. engedélyét kiterjesztette a Seychelle-szigetekre is, majd visszavonta az engedélyt. Nemcsak az adóparadicsomnak számító szigetország állampolgárai vehettek részt egy hétig a letelepedési programban, hanem a Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cégek többségi tulajdonosai is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.04.19.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.