Csak az első lépés a tízmilliárdos beruházás

PR

2012. június 16., szombat 16:52, frissítve: szombat 22:15

Az ISD Dunaferr Zrt. meleghengerművének kapacitását növelő, úgynevezett léptetőgerendás hevítő kemencét helyeztek üzembe szombaton Dunaújvárosban.

A saját erőből megvalósított, mintegy tízmilliárd forintos beruházás első, már befejezett állomása annak a várhatóan két-három éven belül megvalósuló modernizációs programnak, amelynek eredményeként 35-40 százalékos termelésnövekedést kíván elérni a vállalatcsoport.

Az új berendezés avatása alkalmából Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. vezérigazgatója elmondta: a cégcsoport többéves szünet után folytatja az elmúlt évtized közepén megkezdett, de a gazdasági és pénzügyi válsággal összegződő acélipari válság miatt megtorpant modernizációs, beruházási programját, amelynek első lépése a meleghengermű modernizációja és a meglevő szűk termelési kapacitások bővítése.

Ennek egyik fontos állomása a hevítési kapacitás szűk keresztmetszetét feloldó, léptetőgerendás hevítőkemence üzembe helyezése. A továbbiakban folytatják a megkezdett meleghengerműi beruházásokat, s elvégzik a kapcsolódó többi berendezés modernizációját is. A cél a meleghengerműi kapacitás 40 százalékos növelése.

„Mintapéldája a keleti nyitásnak”

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a beruházás üzembe helyezésekor azt mondta, hogy a Dunaferr több olyan célt is megvalósít, amelyet nemzetgazdasági szinten maga elé tűzött a kormány. A politikus úgy fogalmazott: a cégcsoport – ahol jelenleg több mint hétezren dolgoznak „ élen jár a munkahelyteremtésben, egyike a legnagyobb exportáló vállalatoknak, orosz és ukrán befektetői háttere révén pedig mintapéldája a „keleti nyitásnak”.

Az ISD Dunaferr a kormány számára több mint egy cég, kiemelten fontosak ugyanis az olyan vállalkozások, amelyek el tudják vinni az ország jó hírét Oroszországba és Ukrajnába. „A Dunaferr ilyen cég” – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzáfűzte: a beruházások megvalósítása az ország, Dunaújváros és az ISD Dunaferr Zrt. közös sikere lesz.

Az avatóünnepség után tartott sajtótájékoztatón – a cégcsoport vezetőivel folytatott rövid megbeszélést követően – újságírói kérdésre válaszolva Szatmáry Kristóf kijelentette: az ISD Dunaferr Zrt. üzleti terve hosszú távra biztosítja a cég talpon maradását.

Új kapcsolat kezdődik

Dorkota Lajos, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét tolmácsolta az avatóünnepség résztvevőinek. Elmondta:a kormányfő még ebben a hónapban találkozik az ISD Dunaferr Zrt. vezetőivel. Úgy fogalmazott, hogy ezzel a találkozással, új kapcsolat kezdődik el a cégcsoport vezetése, a kormány és az önkormányzat között.

Az ISD Dunaferr Zrt. tavaly mintegy egymilliárd euró árbevételt ért el, éves szinten 1,7-1,8 millió tonna acélipari terméket gyárt, s annak mintegy 80 százalékát a külpiacokon – elsősorban az Európai Unión belül – értékesíti.

Egy áprilisi konferencián elhangzott: Dunaújváros és környéke 2020-ra Magyarország legversenyképesebb térségévé válhat. A Közép-Duna térségi gazdaságfejlesztési konferenciát a Közép-Duna térségi gazdaságfejlesztési platform szervezte, melynek egyik alapítója az ISD Dunaferr Zrt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.