Csak így épülhetett meg a kecskeméti Mercedes-gyár

2012. március 8., csütörtök 14:06

A Mercedes gyárának építéséhez szükséges területet csak úgy tudtuk biztosítani, hogy Városföld község saját közigazgatási területéből 221 hektárt átadott védőövezet létesítéséhez Kecskemétnek – mondta Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere csütörtökön az MTI-nek.

A Mercedes-gyár építéséhez 440 hektár területet kellett biztosítani, mely Kecskemét közigazgatási határáig ért volna, de építési engedélyt nem lehetett volna kiadni a két települést elválasztó 200 méteres védősávban – mondta Zombor Gábor.

Városföld önkormányzatával olyan tudtunk megállapodást kötni, amely alapján módosítottuk a közigazgatási határokat, így Városföld a védőövezethez szükséges földterületet térítésmentesen átadta Kecskemétnek – tette hozzá a polgármester.

Megállapodás

Zombor Gábor hangsúlyozta: megállapodtak, hogy a fejlesztési elképzelések között prioritásként kezelik a Városföld–Kecskemét közötti kerékpárutat, mely egy sikeres pályázat eredményeként megvalósul. A védőövezetben továbbra is mezőgazdasági termelés folyik, de építési engedély nem adható ki.

Csütörtökön Vér Iván, a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt. vezérigazgatója és Zombor Gábor polgármester aláírta a Kecskemét város térségi kerékpárút-hálózat fejlesztése című projekt támogatási szerződését. A fejlesztés mintegy 480 millió forintos uniós és hazai támogatásból valósul meg, melyből 9300 méter kerékpárút épül Kecskemét és Városföld között.

A kecskeméti gyárban a próbaüzemet február közepén kezdték meg, a tervek szerint március végén indulhat az üzemszerű termelés. Bővebben>>>

A vállalat már a tavalyi év utolsó hónapjában felvette kétezredik dolgozóját, „végsebességen” 2500 alkalmazottja lesz. Bővebben>>>

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.