Csak nyerni tud a Mészáros-érdekeltség Tokaj vidékén is

2017. október 26., csütörtök 19:44, frissítve: péntek 13:29

A Közbeszerzési Hatóság adatbázisába ma feltöltött tájékoztató szerint a Mészáros Lőrinc közvetett tulajdonában álló Euró Generál Zrt. építhet meg egy 3 ezer négyzetméteres, teljesen új borászati üzemet, 1,7 milliárd forintért. Az Euró Generál a közbeszerzést a „Fidesz-keltetőként” ismert Bibó-szakkollégium felújítását is végző, Penta Kft.-vel közösen nyerte el.

A Mészáros-érdekeltségnek nem ez az első Tokaj környéki közpénzes beruházása. Az elsőt még augusztus végén kapták meg: ugyanazon a helyrajzi számon egy borászati beszerzési központot fognak felhúzni, 384 millió forintért. A legutóbbi tendert pedig két hete nyerték meg, összesen 683 millió forint értékben. Annak keretében szintén egy borászati üzemet építenek a Sárospatak közelében lévő Hercegkúton. 

Az Euró Generál tulajdonosa

az Opus Nyrt. (korábbi nevén Opimus Nyrt.), amelyben március elején szerzett tulajdonrészt Mészáros Lőrinc.

A cégben már tavaly márciusban megjelent Csík Zoltán, a felcsúti polgármester egyik bizalmasa mint igazgatósági tag.

Mészáros Lőrinc egyébként még tavasszal személyesen vette át annak a tokaji borászatnak a testvércégét, amelyet családi vállalkozása a tavalyi év végén szerzett meg. A felcsúti polgármesteré lett ugyanis a Dereszla Sparkling, a cégei pedig a Dereszla Pincészetet, illetve a Henye Borászatot és a Tokaj Major Kft.-t is megszerezték, ezzel csinos tokaji borászbirodalma termett.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az Átlátszó.hu még márciusban azt írta, hogy a felcsúti polgármester tokaji befektetései egyelőre inkább presztízsértékűnek tűnnek, az átvett borászcégek ugyanis szerény, pármilliós profittal működtek. A Dereszla Mészárost megelőzően a francia Sopalia Holdingé volt.

Ezzel a három fejlesztéssel viszont

Mészáros Lőrinc érdekeltsége 2,8 milliárd forint közpénzből saját pincészetei közelében hoz létre új üzemeket.

A mostani közbeszerzéseket a nemrég felállított Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács tulajdonában álló Tokaji Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. bonyolította le, amely az államilag támogatott Közösségi Infrastruktúra Alap Projekt keretében valósul majd meg. A tanács honlapján megtalálható tervek szerint

három helyszínen, zöldmezős beruházás keretében kívánnak létrehozni egy-egy korszerű borászati üzemet,

amelyek elsődleges feladata szőlőfelvásárlási, szőlőfeldolgozási és borászati technológia szolgáltatások nyújtása a termelők részére.

A kormány célja a tanács felállításával az volt, hogy figyelemmel kísérje a 2014–2020-as uniós költségvetési időszak operatív programjainak végrehajtását és előkészítse a térség területfejlesztési koncepcióját.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.