Csányi Sándor cégei biztos jól járnak az egyezménnyel

Buzna Viktor

Buzna Viktor

2017. július 17., hétfő 15:02, frissítve: kedd 06:24

Jól járhat az EU és Japán között körvonalazódott szabadkereskedelmi megállapodással a magyar agrárexport. Nem tudni, a magyar állam miként készíti fel a szektort a japán piacra, az azonban már biztos, Csányi Sándor érdekeltségei jól járnak majd.

Bár az idei G20-csúcstalálkozó a Hamburg utcáit feldúló népharag miatt vonta magára a sajtó figyelmét, a globalizációellenes hangulat nem akasztotta meg a világgazdaság szerekét. Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ugyanis megállapodott Abe Sinzó japán kormányfővel az EU–Japán szabadkereskedelmi egyezmény (EPA) végső formájáról. Négyéves tárgyalási folyamat zárult le a Hamburgban tett bejelentéssel, miszerint az utolsó két vitás ügy végére is sikerült pontot tenniük:

az EU az autópiacot féltette a japán termékek dömpingjétől, míg Tokió az európai borok és sajttermékek miatt aggódott.

A Japan Times szerint a megállapodás értelmében a következő 8 évben tízszázalékos vámmal exportálhatják autóikat Európába a japán gyártók, ezt követően a termékek 90 százaléka vámmentessé válik majd. Lágy sajtokból 20 ezer tonnában állapították meg a vámmentes kvótát, ami 15 év alatt 31 ezer tonnáig nőhet. A pontos adatok még változhatnak, a szabadkereskedelmi egyezmény végső szövegezése legkorábban 2019 elején készülhet el, s csak ezt követően, a nemzetállamok parlamentjeinek ratifikálása után léphet életbe.

Japán számára az Európai Unió fontos szövetséges, s a kapcsolat felértékelődött a Donald Trump által vezetett Egyesült Államok bezárkózó magatartása miatt. A politikai hátszél ellensúlyozhatja az EU és Japán közötti kereskedelmi deficitből adódható konfliktust is.

Az unió exportja ugyanis évek óta meghaladja a japán termékek importját, s a szakadék egyre nagyobb.

2015-ben 3,3 milliárd euró volt a kereskedelmi deficit az EU javára, ez a szám 2016-ra 8,2 milliárdra bővült. – A japán–EU kereskedelmi deficit egyelőre nem okozott a japán közbeszédben felháborodást, ez azonban a szabadkereskedelmi egyezmény körüli vita miatt változhat – válaszolta kérdésünkre Kuragane Kei japán kutató. Szerinte nem mindenki látja úgy, hogy a szabadkereskedelmi megállapodás a japán gazdaság érdekeit szolgálja. Ide tartoznak azok a helyi termelők, akik az európai mezőgazdasági termékek, például a sajtok miatt aggódnak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) lapunknak adott válaszából kiderült, a magyar agrárexportnak érdeke a megállapodás. Az érdekvédelmi szervezet közölte,

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

a megállapodás fő haszonélvezői a marhahús-, sertéshús-, sajt- és borexportőrök lesznek,

de várhatóan a sovány tejport és vajat exportálni képes cégek is jól járhatnak a megegyezéssel. Ez jót tesz majd a jelenleg évente mintegy 36,4 milliárd forintot kitevő magyar exportnak. A szervezet felhívta figyelmünket, hogy 2012-ben a Japánba irányuló export mintegy hatodát, 22 milliárd forintot az élelmiszerek tették ki, ezeknek pedig 93 százaléka hús- és húskészítmények voltak. A NAK statisztikái szerint éppen ezen a területen várható előretörés, az európai marhahúsexport ugyanis évente kezdetben 43,5 ezer tonna lehet, majd ötvenezer tonnára nőhet. Nagy kérdés, hogy a kisebb magyar cégek mire számíthatnak, mindenesetre a feladatért felelős Magyar Nemzeti Kereskedőháztól hiába kértünk erre vonatkozó információt, választ több nap után sem kaptunk. Az azonban biztosnak látszik, hogy a nagy élelmiszeripari cégek, mint például a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Pick Szeged Zrt., az EU–Japán szabadkereskedelmi megállapodás egyik hazai nyertese lehet. A cég 2008 óta van jelen a japán piacon feldolgozott termékeivel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.17.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.