Csapások sorozata sújtja az olívaolaj-termelőket

2015. július 12., vasárnap 21:11, frissítve: hétfő 16:48

Az olívaolaj fontos részét képezi a mediterrán országok agrárgazdaságának, azonban a termék árusítása több területen is megrekedni látszik. Görögországban a termesztők – az adósságválság hatására – csak készpénzért hajlandóak átadni terméküket, az olaszoknál pedig egy rejtélyes baktérium pusztítja az olajfákat. A negatív következmények már a magyar piacon is erőteljesen érezhetőek. Vajon melyik ország lesz a folyamat legnagyobb vesztese?

Jelentősen megrendült a görög bankok iránti bizalom: fél millió olívaolaj termelő – köztük sok kisebb családi vállalkozás – fél attól, hogy a pénzintézetek zárolják számlájukat, ezért nem hajlandóak elfogadni nagy összegű kifizetéseket banki átutaláson keresztül – adta hírül az Independent nevű brit napilap.

Ha nem kapnak készpénzt, inkább a raktárakban tartják terméküket – mondta el a Greekpol in the Peloponnese extraszűz olivaolaj gyártó cég egyik dolgozója, Chris Dimizas. Ugyanakkor a vállalat nem rendelkezik elegendő készpénzzel ahhoz, hogy kifizesse a gazdákat, még akkor sem, ha saját ügyfeleitől – éttermektől, áruházláncoktól és élelmiszerboltoktól – is ezt a fizetési módot kérik.

Egy másik olívaolaj kiszállító cég, a Gaea csekkeket ajánl fel a gazdáknak, melyet be tudnak majd váltani, ha a bankok újra kinyitnak. „Egyetlen olívaolaj-rakomány körülbelül 100 ezer euróba kerül. Ekkora összeggel készpénzben nem rendelkezünk” – mondta a vezérigazgató, Aris Kefalogiannis.

Rejtélyes fertőzés pusztít Olaszországban

De nem csak a görög adósságválság fenyegeti az iparágat: az Európai Bizottság nemrég arra figyelmeztette Olaszországot, hogy vegye fel a harcot azzal a bakteriális fertőzéssel, mely Lecce tartományban támadja az olajfákat. A Xylella fastidiosa baktérium, mely Costa Ricából került Olaszországba, a citrusfélékre és a szőlőre is komoly veszélyt jelent.

A mintegy 11 millió olajfa közel 10 százaléka fertőzött – írta meg a BBC, s a bizottság ukáza szerint Olaszországnak kötelessége elpusztítani a fertőzött fákat, és tiltani a kereskedelmet is, ami a fertőzés további terjedését okozhatja.

A járvány több ezer hektárnyi olajbogyót érint, ami jelentős problémát okoz Olaszországnak, mint – Spanyolország után – az Európai Unió második legnagyobb olívaolaj termelőjének.

A fák kivágása nem lesz elegendő?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) úgy véli, hogy a betegséget, mely kiszáradás útján pusztítja el a fákat, különféle nedvszívó rovarok terjeszthetik. A hatóság szóvivője a BBC-nek elmondta: nehezíti a helyzetet, hogy a fákon nem mindig láthatók a fertőzés tünetei. Ezért csak azoknak az olajfáknak a kivágása, amelyeken már látszik a betegség, talán nem is lesz elég – tette hozzá.

A Peacelink nevű helyi csoport viszont vitatja az EFSA állításait – ők úgy vélik, hogy gombás fertőzés állhat a háttérben. Emiatt felszólították a hatóságot, hogy álljanak le a fák tömeges kivágásának követelésével, mivel  ez ebben a helyzetben teljesen felesleges. Érvelésük szerint több mint 500 olyan olajfa, amit gombás fertőzés gyanújával kezeltek, helyrejött.

Lecce-i tisztviselők, akiket az AGI nevű olasz hírügynökség idézett, arra gyanakodnak, hogy a fertőzés dísznövényeken keresztül kerülhetett Costa Ricából az országba. A Xylella fastidiosa korábban a kaliforniai szőlő- és a brazíliai citrusültetvényeket is sújtotta.

Húsz éve nem volt ekkora bajban az iparág

A probléma azonban ennél jóval összetettebb. Tóth Gusztáv olívaolaj-szakértő, az igazioliva szaküzlet és webshop tulajdonosa lapunknak elmondta: a 2014–15-ös szüret több szempontból is az elmúlt húsz év legrosszabbjának számított. Az olívaolaj mennyisége csak a töredéke volt az előző évinek, így június-július környékére szinte teljesen elfogytak a készletek – legalábbis papíron. Amit azon felül kínálnak fel, bizonytalan eredetű, kétes minőségű, pancsolt termék lehet.

„A jóval kisebb termésnek nem csak a Xylella volt az oka; Olaszországban a  jégesők, viharok és a seregélyek mellett több tartományban súlyos pusztítást végzett az olajbogyófúró légy. Összességében a 70 százalék körüli terméskiesés sem volt ritka” – magyarázta.

Olívaolaj: termékhamisítás vagy megtévesztés?

Vannak olyan esetek, ahol nem működik az „olcsón jót” reklámszöveg. Mire figyeljünk oda, hogy ne verjenek át az olívaolaj vásárlásánál?

Az olaszoknál, akik amúgy is a legnagyobb felvásárlók és palackozók, olyan mértékű hiány lépett fel, hogy minden olajat felvásároltak volna Görögországtól, de görög partnereiket más válság sújtja, és Tunéziából is problémás a szállítás. Utóbbi egyébként az olívaolaj-üzletben tavaly a Mediterráneum legnagyobb „nyertese” volt, megnégyszerezve a 2013-as termésmennyiséget, de az Iszlám Állam terrortámadásai a kereskedelmet is akadályozzák.

Tóth Gusztáv ugyancsak fontos tényezőként említette, hogy az elmúlt időszakban megugrott az igény az olívaolaj iránt. Mint mondta, a „fogyasztói kapzsiságot” akkor is nehéz lenne kielégíteni, ha minden évben tökéletes lenne a termés.

Mi lesz az olívaolajjal?

A szakember a felsoroltak miatt igen borús jövőt jósol az iparágnak, ami a hazai kereskedelemre is komoly hatással volt. Elmondása szerint saját üzletében is kénytelenek voltak néhány terméknél 15-17 százalékkal emelni az árakat (azoknál, ahol a termelők 27-30 százalékot emeltek), ráadásul vannak olyan előállítók, akiktől ebben az évben már nem tudnak másodszor olajat venni.

„Hamarosan nem az lesz a probléma, hogy drága az olívaolaj, hanem hogy egyáltalán nincs” – hangsúlyozta, hozzátéve: a helyzet nem is idén, hanem az elkövetkező években lesz igazán súlyos.

A Xylellával kapcsolatban azzal érvelt: hiába az embargó Olaszország déli részén, a fertőzés már kijutott, és félő, hogy más országokra is lecsap, két hete például Portugáliában készített olyan fákról fényképeket, melyek magukon hordozták a betegség jeleit.

„Ha ez komolyan terjedni kezd, óriási katasztrófa léphet fel a mediterrán országokban, hiszen ezeken a területeken az olívaolaj az egyik fő agrártermény és exportcikk, közvetlenül és közvetve is sok százezer család kenyerét biztosítja az ágazat” – magyarázta a szakember. Ráadásul ha egy ilyen helyzetben növényvédő szereket kezdenek el alkalmazni, az már a biogazdálkodásra is negatív hatással lesz.

„Ezt a folyamatot azonban az olaszok fogják a leginkább megsínyleni, és nemcsak a Xylella miatt, hanem mint Görögország legnagyobb olívaolaj-felvásárló partnereire, az adósságválság rájuk lesz a legnagyobb hatással” – emelte ki a szakember.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.