Csökkenő pályán az államadósság

KG

2012. július 2., hétfő 09:40, frissítve: hétfő 12:13

A GDP-arányos államadósság a múlt év végén 80,8 százalék volt, egy évvel korábban pedig még 83,1 százalékon állt – közölte hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ráadásul azóta tovább csökkent.

Az államháztartás hiánya a GDP 3,1 százaléka volt az első negyedévben – jelentette a pénzügyi számlák adatai alapján hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jelentésből kitűnik, hogy a lakosság pénzügyi döntéseit alapvetően a végtörlesztés lehetősége határozta meg, a vállalatok pedig továbbra is megtakarítást gyűjtöttek, például beruházás helyett. A bruttó hazai termék, azaz a GDP-arányos hiány jóval alacsonyabb volt az előző negyedévi 6,3 százalékosnál és az egy évvel korábbi 5,5 százalékosnál – a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadásának hatását nem számítva.

A március végén lezárt egy év alatt az államháztartás hiánya 1 348 milliárd forint, a GDP 4,8 százaléka volt. Az államháztartás konszolidált, névértéken számításba vett bruttó (maastrichti) adóssága március végén a GDP 79,0 százalékával egyezett meg, 22 399 milliárd forint volt. Ez az arány 2009 közepe óta a legalacsonyabb.

A tartalékok zárolásával az idei hiány a GDP 2,7 százaléka lehet – derül ki az MNB jelentéséből, melyben az is szerepel, hogy a kockázati prémium csökkenése további forinterősödést hozhat. Bővebben>>>

Csökkent az államadósság

A GDP-arányos államadósság a múlt év végén 80,8 százalék volt, egy évvel korábban pedig még 83,1 százalékon állt. Az adósságot az első negyedévben 300 milliárd forinttal növelte a nettó adósságfelvétel, és 594 milliárd forinttal csökkentette a forint erősödése – fűzte hozzá az MNB jelentése.

A háztartások megtakarításai (a nettó finanszírozási képesség) az első negyedévben 350 milliárd forint, a negyedéves GDP 5,4 százaléka volt a pénzügyi számlák adatai szerint. A 2012 első negyedévével zárult egy évben a GDP 5,3 százalékát érte el, 1 494 milliárd forint volt.

A végtörlesztés hatásai

2012 első negyedévében a háztartások piaci árfolyamon számolva 712 milliárd forint összegben fizették vissza devizahiteleiket a végtörlesztés keretében, ennek során 196 milliárd forint tőkét kaptak. Az MNB becslése szerint a háztartások 2012 első negyedévében a pénzügyi vállalatoktól 141 milliárd forint értékben, az államháztartástól 55 milliárd forint értékben kaptak tőkét a végtörlesztés keretében.

A múlt év negyedik negyedévében a háztartások piaci árfolyamon számolva 642 milliárd forint összegben fizették vissza devizahiteleiket a végtörlesztés feltételeit kihasználva, ennek során 174 milliárd forint tőkét kaptak, 125 milliárd forint értékben a pénzügyi vállalatoktól 49 milliárd forint értékben az államháztartástól – emlékeztet az MNB jelentése.

A devizahitelek csökkenésével az ország kitettsége is csökken, ami Magyarország és a magyar családok szabadságát fogja növelni - mondta el korábban Szijjártó Péter.

Így a végtörlesztés jelentős hatást gyakorolt a háztartások nettó finanszírozási képességére, valamint pénzügyi eszközeinek és kötelezettségeinek szerkezetére 2012 első negyedévében. A háztartások pénzügyi eszközei közül a forintbetétek és a befektetési jegyek számottevően, a forint készpénz, a biztosítástechnikai díjtartalékok és az egyéb követelések kisebb mértékben csökkentek. A kötelezettségek tekintetében a devizahitelek kimagasló csökkenése és ezzel egyidejűleg a forinthitelek számottevő növekedése elsődlegesen a végtörlesztés hatásaiból ered – jegyezte meg az MNB jelentése.

A nem pénzügyi vállalatok, a pénzügyi számlák adatai szerint, az első negyedévben már negyedik negyedéve nettó megtakarítók voltak, igaz mindössze 30 milliárd forinttal, ami a negyedéves GDP 0,5 százaléka volt. A március végével zárult egy évben a GDP 2,7 százalékát, 756 milliárd forintot takarítottak meg a vállalatok.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.