Csongrádban adták át "az ország egyik legjelentősebb beruházását"

LM

2012. május 21., hétfő 15:35

Az ország egyik legjelentősebb beruházásának nevezte a Csongrád megyei Felgyő és Csanytelek között, több mint másfél milliárd forintból elkészült baromfitelepet a hétfői átadáson a vidékfejlesztési miniszter.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: az ehhez hasonló beruházásokkal lassan el lehet érni a nemzeti vidékstratégiában kitűzött célokat, azt, hogy helyreálljon az állattenyésztés és a növénytermesztés egyensúlya Magyarországon. Közölte: országszerte zajlanak azok a beruházások, amelyeket az állattartó telepek korszerűsítésére írtak ki. Jelenleg 46 milliárd forintból 338 beruházás valósulhat meg. Emellett 2012-ben számtalan támogatást adnak a gazdálkodók számára, a pályázatoktól a különböző hitelkonstrukciókig.

A Hungerit Zrt. új telepe 1,7 milliárd forintba került, amelyből az elnyert állami támogatás 700 millió forint, a többit banki hitelből finanszírozta a cég. A telepen évente hat turnusban kétmillió csirkét tudnak felnevelni. Az egykori szarvasmarhatartó telepen most tíz, egyenként 1680 négyzetméter alapterületű ólat létesítettek, amelyek egyszerre 352 ezer broiler csirke nevelésére alkalmasak.

A teljes csirkeállomány a Hungerit Zrt. saját keltető telepéről származik. A telep 11 állandó dolgozót foglalkoztat, mellettük idényszerűen ugyanennyien dolgoznak. A most átadott létesítmény egy alig tíz kilométerre levő másik egységgel együtt évente 3,4 millió csirkét nevel, ez a mennyiség a Hungeritnél vágott állomány mintegy 30 százalékát teszi ki.

Az 1990-ben alapított, 1450 főt foglalkoztató Hungerit Zrt. éves forgalma 37 milliárd forint, amivel a cég a baromfiipari ágazat piacvezető vállalkozása Magyarországon. A vállalat feldolgozott baromfitermékeket, sonkákat, pástétomokat, illetve gyorsfagyasztott, készre sütött és panírozott termékeket állít elő.

Magyar föld

Az ünnepség alkalmával Fazekas Sándor földhaszonbérleteket adott át három Csongrád megyei gazdának. Összesen csaknem hetven hektárt vehetnek bérbe a megyében az állattartással foglalkozó nyertes pályázók.

Magyarországon 6 millió hektár termőterület van, ebből 500 ezer hektár mezőgazdasági terület az államé. 2011 októberében a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet 65 ezer hektár földet jelölt ki haszonbérbe adásra, tehát a teljes termőterület 1 százalékát.

Bár az Európai Unió liberalizált földpiac létrehozását várja Magyarországtól, az új földtörvény elsősorban a hazai gazdálkodók érdekeit tartja majd szem előtt – jelentette ki korábban Fazekas Sándor.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.