Darth Vader a múlt, itt az új szuperlézer (x)

2014. február 6., csütörtök 09:36, frissítve: csütörtök 23:36

Soha ilyen teljesítményű és sugárminőségéből adódó hatásfokú lézere nem volt még Magyarországnak, mint amilyennel az Edutus Főiskola és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. február 7-én a nyilvánosság elé áll. Ezzel a gép a ma létező legkeményebb ötvözetet egytized másodperc alatt szétvágja. Természetesen a szuperlézer használatához megfelelő szellemi hátország szükséges, erről beszélgettünk a Bay Zoltán Kft. ügyvezetőjével, Skultéty Tamással.

A legtöbbünknek még mindig John Williams harci fanfárja és a pusztító Darth Vader „hegesztősisakos” alakja ugrik be, amikor meghallja a szót: lézer. Azonban e téren gyökeres változás állhat be a fejekben, Magyarországon ugyanis olyan léptékű ipari „lézerfegyver” áll üzembe, ami forradalmasítja az anyagmegmunkálás technológiáját. Persze a világ errefelé halad, nekünk pedig lépést kell tartanunk a XXI. századdal.

– A fém- és gépjárműiparban az ipari lézeres eszközöket ma már mindennap használják, olyan, mint a fával dolgozóknál a faeszterga. Eddig viszont főleg céleszközöket használtak a gyártásban, amik egyetlen dologra voltak jók, semmi másra. A most vásárolt lézerrel, illetve kiszolgáló eszközparkjával a vágási és hegesztési technológiákat, a felületmódosításokat, -kezeléseket és a tervezés teljes folyamatát nagyságrendi fejlődéssel egy helyen lehet majd elvégezni – fogalmaz a Bay Zoltán Kft. ügyvezetője, Skultéty Tamás.


Béla, Józsi vagy akár Katalin „a gyárból” mindazonáltal semmit sem tudna kezdeni egy olyan géppel, amit szinte senki sem ismer még itthon. A kft. vezető szakembergárdája ezért folyamatosan németországi képzéseken vesz részt, hogy amint a lézerberendezésen benyomják a power gombot, már lehessen is rajta dolgozni, ne vakarjuk a fejünket „a földre szállt űrhajó” mellett.

– A másik része a dolgoknak – folytatja Skultéty –, hogy már két éve együttműködünk az Edutus Főiskolával, hogy az ipari lézer technológiáját mérnökök százai ismerhessék majd meg a terepen. Ma már a főiskola mechatronikai mérnöki alapképzési szak lézertechnológiai szakirányú képzésén a Bay Zoltán Kft. munkatársainak bevonásával zajlik az oktatás, aminek alapjait dr. Buza Gábor, a Bay Zoltán Kft. tudományos főtanácsadója fektette le.

A szegedi szuperlézer nem versenytárs
Azzal, hogy a kormány tavaly áprilisban jóváhagyta a szegedi ELI orvosi lézer kutatóközpont építésének első fázisához nyújtandó támogatást, megkezdődhet a 61,3 milliárd forintba kerülő kiemelt nagyberuházás megvalósítása. A költségek 85 százalékát az EU, 15 százalékát a magyar állam vállalta. RÉSZLETEK

A Bay Zoltán Kft. budapesti és egri lézercentrumában jelenleg is 100 százalékos kihasználtsággal dolgoznak a korábbi eszközök, ez a 6-8 hónapos távlati terv Tatabányán is, ahová a szuperlézer beköltözik. És hogy konkrétan mit csinál a lézer?

– Ugye amikor a Csillagok háborúján felnő az ember, látja, hogy a lézerkard vág, üt és lyukaszt. Na mármost, az ipari lézer rettentő nagy hatásfokkal, hihetetlen precizitással és iszonyúan gyorsan elvégzi ezt. Minél keményebb egy anyag, annál inkább a lézer jön szóba mint vágási technológia. Ma már olyan ötvözeteket használ az autóipar a biztonság egyre szigorúbb követelményei miatt, melyek vághatósága óriási energiát és korábban szokatlan precizitást igényel. Közben viszont különböző anyagok összepasszintását is el lehet végezni a lézersugárral, ilyet csinálunk egyébként Egerben is, amikor fogaskerekeket hegesztünk össze autógyárak részére. De felületkezelésre is ez a legtökéletesebb eszköz. Szokták mondani, hogy a lézer egy brutálisan kemény, egyben egy rettentően finom szerszám – kap elő Skultéty hirtelen egy gyűszűnyi méretű fémelefántot a fiókból, amelynek vékonyka, mégis törhetetlen ormánya, kunkorodó farka van. – Adott esetben a sajtszelet felülete is megdolgozható lenne vele – teszi hozzá. Hogy mennyire nem egy „ecsetről” van szó, tudni kell, hogy az úgynevezett lézersugár útját a munka megkezdése előtt komolyan meg kell tervezni, nincs a gépen „sajtfelület” vagy „kis fémelefánt” gomb. És nem is mindig, minden anyaggal és elsőre sikeres az ember, de a Bay Zoltán Kft.-nél rendelkezésre áll a szaktudás, amelynek köszönhetően a sorozatgyártás fázisában már nem léphet fel semmilyen hiba. Ezt el is várják például az autóipari beszállítók.

A lézer háttértudását biztosító cég ügyvezetője, Skultéty Tamás
A lézer háttértudását biztosító cég ügyvezetője, Skultéty Tamás
Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet


– Például a Hősök terén lévő összes szobrunknak mi végezzük el a felületi kezelését 5, 10, 15 évente. Ipari lézerrel lepárologtatjuk róla a savas eső és más szennyeződések nyomait úgy, hogy a szobroknak semmi bajuk nem lesz. Vegyszerrel sérülne a szobor. Ehhez speciális szaktudás és speciális eszköz kell, hiszen nem „süthetjük el” a szobor fél karját egy ügyetlen mozdulattal. A Parlament külső felületét díszítő festett pirogránit egyes elemeit ugyanígy a Bay Zoltán Kft. tisztította meg az évszázados szennyeződésektől úgy, hogy az eredeti festék érintetlen maradt. A lézersugár hullámhossza és energiája rendkívül széles sávban állítható – vázolja Skultéty Tamás.
A közepes lakás méretű csarnokban elférő gépre egyébként az Edutus Főiskola pályázott két éve, akkor kötöttek a Bay Zoltán Kft.-vel megállapodást arról, hogy a szaktudást, blikkfangos szóval a „konfigurációt” segítségként a kft. adja hozzá.

A lézer átadása és a felsőoktatásba való jelentkezés határideje között pedig van még pár nap.

Elengedhetetlen a tudás
Hazánkban egyre-másra nőnek ki a világ nagy autómárkáinak gyártósorai, a háttér-technológiák fejlődése, a tudás magyarországi jelenléte ezért elengedhetetlen. A lézerprogram megálmodója és mozgatórugója dr. Buza Gábor professzor.

A február 7-én nyilvánosság elé lépő lézerlabor két berendezésből áll. A CNC-mozgatású lézersugaras berendezés a gépipar nagyágyúja, a robotmozgatású lézersugaras berendezés pedig inkább az oktatásban, illetve a lézertechnológiai kísérletezésben hasznosul.

Buza professzor segítői két kiváló mérnök, Kenderi László (Bay Zoltán Kft.) és Valenta László (Edutus Főiskola), az ő projektjük mögé állt a Bay Zoltán Kft. élén Skultéty Tamással. A szakemberek németországi tanulmányok után képzik tovább az Edutus Főiskola tanárait, akik a jövő lézeres mérnökeinek kineveléséért felelnek. Az egyedileg konfigurált lézerberendezés december óta van Magyarországon.

A szerkesztő ajánlja

Lakner Dávid

Van kiút a csicskáztatás poklából

Tuza-Ritter Bernadett filmrendező a modern kori rabszolgatartásról, a Sundance-szereplésről és az áldozatok esélyeiről. Interjú.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.