Decemberben elkezdhetik, 9 milliárdba kerül majd

WL

2012. május 23., szerda 19:42

Kilencmilliárd euróra becsüli a Gazprom a Déli Áramlat gázvezeték oroszországi szakaszának költségét – közölte Jaroszlav Golko, a cég beruházási igazgatója szerdán Moszkvában.

Az orosz állami gázóriás sajtótájékoztatóján az MTI azon kérdésére, miszerint beindul-e a Déli Áramlat gázvezeték építése decemberben, a jelen lévő vezető szakemberek nem kívántak válaszolni. Arra hivatkoztak, hogy az Európát ellátó földgázszállító rendszer megvalósításának kérdéséről a Gazprom felső vezetése ad majd tájékoztatást a június közepére tervezett sajtórendezvényen.

Jaroszlav Golko beruházási és építési igazgató annyit azonban elmondott, hogy a Déli Áramlathoz Oroszország szárazföldi részén csatlakozó, Déli Folyosónak elnevezett vezeték megépítésével kapcsolatos projektek megvalósítása már folyik. Mint a Nyefty Rossziji energetikai hírportál hozzáteszi: korábban a Déli Áramlat teljes szárazföldi szakaszának bekerülési költségét 5 milliárd euróra becsülték, a tenger alatti szakaszét pedig 10 milliárd euróra.

Az RBK daily orosz üzleti napilap értesülése szerint a Gazprom mindeddig nem kapta meg az engedélyt a gázvezeték orosz területen átmenő szakaszának építésére. A gond a Fekete tenger partján, Krasznodar megyében lévő kiemelt szövetségi üdülőhely, Anapa körül merült fel, amely beleesik az építési területbe. Ha a gázcég május végéig nem kapja meg az engedélyt, csúszhat a Déli Áramlat építésének decemberre ígért kezdete.

Kedden a Gazprom sajtószolgálata arról adott ki közleményt, hogy az igazgatótanács megerősítette, miszerint minden a tervek szerint halad és decemberben megkezdik a Déli Áramlat építését. A tájékoztató szerint április 12-én fejeződött be a külföldi partnerek bevonása a South Stream Transport AG-be. A földgázszállítás megindítását az új vezetéken 2015-re tervezik.  

A Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat gázvezeték részvényesi szerződését szeptemberben írta alá a Gazprom, az olasz ENI, a francia EDF és a német BASF/Wintershall. A projektben 50 százalékban a Gazprom, 20 százalékban az ENI és 15-15 százalékban a francia GDF és a német BASF-Wintershall a tulajdonos.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója április 17-én Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. A Gazprom tájékoztatása szerint szó volt a Déli Áramlatról is. A magyar kormányfő április 23-án Brüsszelben kijelentette: Magyarország számára puszta gazdasági megfontolásokból sokkal jobb, ha a Déli Áramlat földgázvezeték magyar területet is érint.

Vlagyimir Putyin orosz államfő szerdán telefonon hívta fel Bojko Boriszov bolgár elnököt, akivel az energetikai együttműködést, azon belül is a mindkét ország számára különösen fontos Déli Áramlat gázvezeték kérdését vitatta meg – közölte a Kreml sajtószolgálata. Tomislav Nikolic szerb államfőt a hétvégére várják Moszkvába, akivel Putyin az előrejelzések szerint ugyancsak megvitatja a gázvezeték ügyét.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.