Deutsche Bank: a világválság pénteken egyelőre elmaradt

MNO

2016. szeptember 30., péntek 21:59, frissítve: szombat 09:24

Lehet, mégsem kell annyit fizetnie a bankóriásnak, így egyelőre nem kezdett el dőlni a dominó. Egyelőre.

Meredek emelkedésbe kezdett a szorongatott helyzetbe kerülő Deutsche Bank részvényeinek árfolyama péntek délután, miután több, a befektetők számára kedvező hír látott napvilágot a bankról – foglalta össze a sokaknak igen izzasztó kereskedési napot a Financial Times. A City napilapjának cikke emlékeztet: a délelőtt folyamán a világszerte mintegy százezer embert foglalkoztató pénzintézet papírjainak árfolyama beszakadt, és harminchárom év óta nem látott mélypontra zuhant. A délelőtti, viharos kereskedés során a részvények kilenc százalékot vesztettek értékükből, ami azt mutatta, hogy a csütörtökön indult eladási hullám folytatódik, és nem biztos, hogy sikerül úrrá lenni az eladási pánikon. Ám a kereskedési nap végére meglódult az árfolyam, és a részvények pluszban zártak.

Németország legnagyobb hitelezőjének sorsa napok óta lázban tartja a pénzügyi piacokat, miután az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma 14 milliárd dollárra bírságolta a pénzintézetet, mivel szerinte a bank jelzálog-fedezetű értékpapírjainak amerikai kereskedése során súlyos szabálytalanságok történtek. A bank nem közölte pontosan, hogy az amerikai hatóság mit kifogásolt, de az AFP francia hírügynökséggel egy névtelenül nyilatkozó forrás korábban azt közölte, hogy a vádak a jelzálog-fedezetű papírok 2008-ban, tehát a pénzügyi világválság idején történt értékesítésével kapcsolatosak.

A Lehman baljós árnya

A bank papírjainak mélyrepülése miatt – és ez a mélyrepülés igazából nem a hét során kezdődött, hosszú gyengélkedés előzte meg – sokan máris egy azóta baljós nevű óriás, a Lehman Brothers bedőlését emlegetik. Voltaképpen ennek az amerikai banknak a csődje indította el a 2008-as pénzügyi lavinát, amelyet akkor szintén a valós fedezeti értéket a befektetők elől bonyolult pénzügyi termékekkel elrejtő, jelzálog-fedezetű papírokkal való kereskedés okozta.

A nap pozitív fordulatát, legalábbis részben, szintén az AFP egy új jelentése fűtötte. Eszerint küszöbön áll a megegyezés a Deutsche Bank és az amerikai igazságügyi minisztérium között, hogy rekordösszegű bírság helyett a bank jóval kisebb összeget, csupán 5,4 milliárd dollárt fizessen. A bank stabil hátteréről nyilatkozott ma több nagy európai pénzintézeti vezető, és úgy tűnik, a bank igazgatótanácsa elnökének, John Cryannek a nyilatkozata is némileg megnyugtatta a piacokat. Reggel ugyanis a Bloomberg hírügynökség megszellőztette, hogy több nagy kockázatkezelő alap is megkezdte némely üzletének más pénzintézetekhez való áttelepítését.  Egy-egy ilyen alap akár több tízmilliárd dolláros értékpapír-állományt is kezelhet, így a fedezeti alapok (hedge fund) kivonulásának híre megrendítette a bank árfolyamát a pénteki nap során. A jelek szerint azonban a befektetők bizalma – a bírság mértékéről szóló hírek hatására – egyelőre visszatért.

Cryan spekulánsok támadásáról beszélt

A borús hangulatot némileg javította John Cryannek a pénzintézet munkatársaihoz írt levele is. Az igazgatótanács elnöke munkatársainak írt levelében kiemelte, hogy a bank „heves spekuláció” célpontja lett, és részvényének árfolyama „egyre újabb híresztelések” miatt került nyomás alá. Az MTI által is idézett levélben Cryan azt írta, hogy bizonyos piaci erők a vezető német pénzintézetet övező bizalom gyengítésére törekednek. Kiemelte, hogy mindenkinek meg kell őriznie a nyugalmát és dolgoznia kell azért, hogy a Deutsche Bankról kialakított torz kép ne befolyásolja még inkább a napi üzletmenetet.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A bank részvényének árfolyama pénteken a frankfurti tőzsdén minden korábbinál alacsonyabbra, 10 euró alá süllyedt.

Cryan a pénteken közzétett levélben hangsúlyozta, hogy a Deutsche Bank alapjai erősek, mérlegét tekintve az utóbbi húsz évben soha nem volt jobb állapotban, mint most, 215 milliárd eurót is meghaladó likviditási tartaléka pedig „igencsak kényelmes puffert”, védőburkot képez.

Hozzátette: a rossz fedezetű jelzálog-befektetési termékek amerikai forgalmazása miatt kilátásba helyezett büntetés mellett azok a hírek sem indokolják a társaság részvényére nehezedő nyomást, hogy néhány spekulatív fedezeti alap távozott az ügyfelek közül, hiszen a Deutsche Bank több mint húszmillió ügyfelet szolgál ki.

A napokban a német sajtóban megjelentek találgatások, hogy az amerikai büntetéstől függetlenül egyre gyengébben teljesítő bankot szükség esetén a német állam megmenti közpénzből. A berlini vezetés tagadta, hogy létezne ilyen elképzelés.

A Deutsche Bank az idei első fél évben 15,454 milliárd euró bevételre tett szert, ami 4,099 milliárdos csökkenés az egy évvel korábbi 19,553 milliárd euróhoz képest. Adózás előtti eredménye 987 millió euró volt, ami 1,721 milliárd euróval marad el az egy évvel korábbi 2,708 milliárd eurótól. Ezzel kapcsolatban John Cryan levelében kiemelte, hogy egyszeri hatások, köztük az átszervezés költségei nélkül 1,7 milliárd euró lett volna az eredmény. A bank 256 millió euró adózás után nyereséget ért el az idei első fél évben, ez 1,121 milliárd eurós visszaesés az egy évvel korábbi 1,377 milliárd euróhoz képest.

Egyelőre tehát a befektetőket meggyőzhette az alacsonyabb amerikai bírságról szóló esetleges alku és Cryan nyugtató szavai. De amint a fenti adatokból is látszik, a Deutsche háza táján a bírság nélkül is van elég baj. Ráadásul egy ekkora pénzintézet esetleges csődje könnyen dominóhatást indíthatna el: bár a mai nap eseményei reményre adnak okot, az a következő napokban fog kirajzolódni, hogy vajon sikerült-e ezt a hatást itt az elején megállítani.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.