Devizahitelek: titkolózik az unió

2015. november 27., péntek 08:15, frissítve: péntek 09:35

Akár kötelezettségszegési eljárással is zárulhat az Európai Bizottság vizsgálata, amit a magyar devizahiteles-törvények ügyében folytat. Az uniós fórum a magyar kormánnyal egyeztet az ügyben, ám a tárgyalás részleteiről nem hajlandók részleteket közölni. A titkolózás miatt egy független magyar fogyasztóvédelmi szervezet az unió bíróságához fordult – értesült lapunk.

Tavaly év végén figyelt fel az Európai Bizottság a magyar devizahiteles-törvények visszásságaira, miután a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (PITEE) jelezte, hogy a hazai törvények több szempontból is ellentétesek az európai jogállami hagyományokkal. A Lázár Dénes ügyvéd vezette szervezet rámutatott, hogy a magyar parlament törvénnyel avatkozott be a devizahitelesek és a bankok közötti jogvitákba, illetve a magánjogi szerződéseket törvénnyel módosította, ezzel pedig súlyosan sérült a hatalmi ágak szétválasztásának elve. A PITEE figyelmeztetett, jogállamban az igazságszolgáltatás kizárólag a bíróság feladata, nem pedig a törvényalkotóé. Az egyesület szerint a hazai szabályozás az Európai Unió alapjogi chartájába is ütközik, ezért fordultak az Európai Bizottsághoz.

A végtörlesztőkkel is elszámolnak

November végéig kell eljuttatni a bankoknak az elszámolást azoknak a végtörlesztőknek, akik kérték azt. 2011–2012 fordulóján 167 ezer devizahiteles élt a kedvezményes végtörlesztéssel, s közülük 103 400 ügyfél kérte bankjától az elszámolást. A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint kevesen számíthatnak pénzre, a jogszabály ugyanis úgy rendelkezik, hogy a három évvel ezelőtt kapott kedvezményt le kell vonni az elszámolás szerint visszajáró összegből. A végtörlesztéskor 180 forintos svájcifrank- és 250 forintos euróárfolyamon szállhattak ki a devizahitelből azok, akik egy összegben vagy forinthitel fölvételével ki tudták fizetni tartozásukat. Ez jelentősen alatta maradt az akkori piaci árfolyamnak, és ezzel hatalmas összeget takarítottak meg a végtörlesztők. Az esetek jó részében ennél sokkal kisebb az az összeg, amely a tisztességtelenül fölszámított egyéb díjtételek miatt visszajár az ügyfélnek. Ha valaki nem ért egyet a bankjától kapott elszámolással, akkor részletes elszámolást kérhet, s akár meg is támadhatja a banki elszámolást. (H. P.)

Lázár Dénes lapunknak elmondta, a bizottság minden olyan esetben köteles vizsgálatot folytatni, amelyben uniós alapjogok sérülhetnek. Mint mondta, tavaly óta tárgyal a bizottság és a magyar kormány a devizahiteles-törvényekről, ezért nemrég közérdekű adatigényléssel fordultak az unió bizottságához a részletekről érdeklődve. Azonban kiderült, hiába.

Köteleznék a bizottságot az adatszolgáltatásra

Az Európai Bizottság megtagadta a szervezettől a tájékoztatást, mert szerintük a nyilvánosság akadályozná a tárgyalási folyamatokat. Mint írták, kényes témáról van szó, ami akár kötelezettségszegési eljárással is végződhet, ilyen esetben pedig nem kötelességük megosztani a tárgyalások részleteit. A bizottság egyébként olyankor indít kötelezettségszegési eljárást egy tagállammal szemben, ha az véleménye szerint nem tesz eleget az uniós jog szerinti kötelezettségeinek. Ha megállapítják a kötelezettségszegést, az érintett ország köteles azonnal megszüntetni. Vagyis a devizahiteles-törvények akár el is bukhatnak az Európai Unióban.

Lázár Dénes beszélt arról is, nem hagyják annyiban a dolgot, s keresetet nyújtottak be az Európai Bírósághoz, amelyben azt kérték, hogy kötelezzék az Európai Bizottságot az adatok kiadására. Az ügyvéd közölte, azt szeretnék elérni, hogy a bizottság állapítsa meg: a szóban forgó kormányzati beavatkozások uniós alapjogokat sértettek. Ugyanis – ahogy fogalmazott – a magyar állam jelenleg lehetetlenné teszi a fogyasztók számára, hogy szerződésük érvényességét magyar bíróság előtt megtámadják. Egyben rámutatott, egyesületük álláspontja szerint a magyar jogszabályok miatt sérül a jogbiztonság, az igazságszolgáltatás tekintélye, a devizahitelesek alapvető emberi joga, a jogrendszerbe vetett hit, valamint a bankrendszerbe vetett állampolgári bizalom és a hatalmi ágak szétválasztásának elve is. Az ügyvéd hozzátette, a devizahitelesek ügyének kezelése felszínre hozta a magyar jogi kultúra elmaradottságát.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2015.11.27.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.