Döbbenetes kereslet lesz a pénzre

Károly Gábor

2012. május 17., csütörtök 13:50, frissítve: csütörtök 15:43

Bankvezérek szerint fontos lenne a párbeszéd a kormány és a bankszektor között. A végtörlesztés miatt sok jó ügyfelüktől estek el a bankok. Hitelkereslet van, -kínálat már kevésbé.

„Megállni látszik a hitelezés Magyarországon” – emelte ki köszöntőjében Spéder Zoltán. Az FHB Jelzálogbank elnöke a Hitelezés Magyarországon 2012 című konferencia aktualitásával kapcsolatban elmondta, hogy az igen rossz első negyedéves GDP-adat ellenére „mindig van remény”, hiszen a Portfolio.hu által szervezett konferencián magas számban jelentek meg a hazai bankszektor képviselői.

Dietz Miklós „izgalmas” évekre számít. „Új egyensúlytalanságról” tartott előadásában elmondta, hogy a világ hitelezése 2007-ig igen jól működött – rendkívül olcsón lehetett külső forrásokhoz jutni. A McKinsey & Company partnere kiemelte, hogy a 2008-ban kitört válság miatt a kockázati költségek megduplázódtak, megnőtt a tőkeigény, valamint a kereslet is sokat változott – másfajta egyensúly alakult ki.

Új korszak jöhet

A hitelezés egy új korszaka kezdődik: a hitelkereslet globálisan vissza fog térni, de a -kínálat szűkösebb lesz – vetíti előre Dietz. Harminc éven keresztül a bankrendszer túlnőtte a gazdaságot, de ez a rendszer most megdőlhet. A bankok modelljének fenntarthatóságával kapcsolatban ugyanis még sosem volt ekkora a pesszimizmus.

Dietz több eshetőséget vázolt fel a bankszektor lehetséges jövőjére vonatkozóan: nem jut el a tőke a világgazdasághoz, így tovább lassul a növekedés; „majd jön az állam”, s beavatkozik; kialakul egy árnyékbankrendszer, kijátszva így a banki szabályozást; nem a bankok fogják finanszírozni egymást, hanem a bankrendszeren kívüli cégek – például ez történt a világháború után is.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A szakértő szerint a bankrendszer képes lesz átalakulni, s kitörni ebből a csapdából. Dietz szerint a legvalószínűbb az, hogy ezeknek valamiféle kombinációja fog létrejönni – de „a gépezet az füstölögni fog”.

Kereslet van, kínálat kevésbé

Közép-Kelet-Európa vagyonfelhalmozás tekintetében borzasztóan rossz helyzetben van, így „döbbenetes kereslet lesz” a pénzre. „Mi vagyunk az a régió, amely a leginkább ki van téve a külső forrásoknak” – emelte ki Dietz. Óriási a kereslet és kicsi a kínálat – emiatt nálunk a legdrágább a pénz.

„Ha Kínában vagy a Central Parkban bedobnak egy kavicsot a tóba, az nálunk szökőárként jelentkezik.” Az amerikai jelzálogpiaci válság legnagyobb elszenvedői Lettország, Ukrajna és Magyarország volt – tette hozzá.

Bár ez pesszimistán hangzik – ugyanakkor vannak lehetőségek is: sokan versenyelőnyökre tehetnek szert a bankszektorban. 2000 és 2007 között nehéz volt „nagyot durrantani” ebben a régióban, de ez most másképp lesz – vázolta a lehetőségeket Dietz.

Heinz Wiedner, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója a panelbeszélgetés során elmondta, hogy a 2003 és 2008 közötti „boom időszakban” a közép-kelet-európai régiónak sok külső forrásra volt szüksége. „Már nemcsak egyéni, cégekre vonatkozó kockázatok vannak, hanem már az országkockázat is érezteti hatását” – emelte ki. Wiedner szerint sokat tanultak a válságból, s úgy gondolja, hogy a következő krízisekre már jobban fel van készülve az ágazat.

Hendrik Scheerlinck, a K&H Bank vezérigazgatója elmondta, hogy mivel Magyarország fontos piaca bankjuknak, így nem fognak pénzt kivonni az országból, sőt, növelni kívánják a hitelezést. A gazdasági növekedéssel kapcsolatban elmondta, hogy ez nem csak Magyarország problémája, ezzel az egész Európai Uniónak meg kell küzdenie.

Nem örülnek a tranzakciós adónak

A bankvezetők szerint nagyon fontos a párbeszéd a pénzintézetek és a kormány között a problémák megoldása érdekében. Arra a kérdésre, hogy „jó ötlet-e a tranzakciós adó?”, a rendezvényen részt vevők 82 százaléka nemmel válaszolt. A többség nagyobb része azon a véleményen van, hogy jelentős részét áthárítják majd a lakosságra.

Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke előadásában elmondta, hogy a végtörlesztés radikálisan visszavetette a lakossági hitelállományt. Ennek révén ráadásul a bankok hiteleiből nem a rossz, hanem a jó ügyfelek tűntek el, ugyanis a végtörlesztők kétharmada nem új hitelből, hanem felhalmozott vagyonból fizetett.

Az MNB alelnöke szerint jelenleg a magyar gazdaság számára a legfőbb kockázat a „hitelszűke”, melynek a következménye a GDP erodálódása lehet. A gyorsuló külföldi forráskiáramlást a jegybank likviditásszabályozással próbálja lassítani.

Erős a hazai bankrendszer

„Tőkeerős bankrendszerünk van” – emelte ki pozitívan Király. A stressztesztek sem mutattak tőkehiányt, s a jelenlegi gazdasági helyzetben a magyar bankszektor tőkeigénye összességében elégségesnek mondható – az anyabankok tőkeemeléseinek köszönhetően.

A panelbeszélgetés során a tranzakciós adóval kapcsolatban Király elmondta, hogy a jegybank jelzett korábban néhány kockázatot. Szerinte mindenképpen el kell kerülni, hogy ez az intézkedés érintse a tőkepiaci mozgásokat. „A spekulatív tőke nem szokta megmutatni a határon az útlevelét. Globális tőkepiac van.” Király a Széll Kálmán-terv 2.0 több más törekvésével ugyanakkor egyetért.

A tranzakciós adóval kapcsolatban kiemelte, hogy ez mindenképpen a készpénzhasználatot növeli, így pedig a fekete- és a szürkegazdaság növekedhet, mint azt nemzetközi tanulmányok is megmutatták már.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.