Döcög az építőipar

WA

2012. június 18., hétfő 10:18, frissítve: hétfő 10:22

Az idén áprilisban az építőipari termelés 4,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 1,5 százalékkal magasabb volt, az év első négy hónapjában a termelés 9,3 százalékkal esett vissza 2011 azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

A KSH közlése szerint mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületek építése 3,4 százalékkal, az egyéb építmények építése 6,4 százalékkal mérséklődött az előző évihez mérten. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 2,2 százalékkal nagyobb volt a márciusinál, míg az egyéb építményeké 0,9 százalékkal csökkent az előző havihoz képest.

Az erre az uniós költségvetési ciklusra meghatározott EU-forrásokat – azt a több milliárd forintot, ami még építésre költhető – maradéktalanul fel kell használni annak érdekében, hogy ne csökkenjen tovább az építőipar teljesítménye – mondta korábban Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Az építőipar teljesítményének áprilisi 4,8 százalékos éves csökkenése jóval mérsékeltebb a februári 15,2, és a márciusi 12,6 százalékos visszaesésnél, és csak részben magyarázható némi bázishatással.

Az idén áprilisban kötött új szerződések volumene 71,4 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. Az épületek építésére kötött új szerződések 40,1 százalékkal, míg az egyéb építmények építésére kötötteké 91,9 százalékkal nőtt a 2011. áprilisihoz viszonyítva. A növekedés oka részben a 2011. áprilisi rendkívül alacsony bázis, részben pedig a kommunális beruházásokra, árvízvédelmi munkákra, vasút- és útfelújításra kötött szerződések voltak.

Fotó: KSH


Az új szerződések növekedése ellenére az április végi szerződésállomány továbbra is kisebb az előző évinél. Az építőipari cégek április végi szerződésállományának volumene 11,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 31,0 százalékkal kisebb, míg az egyéb építményeké 1,8 százalékkal magasabb volt, mint 2011. április végén.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 3,4 százalékkal csökkent. Az egyéb építmények ágazat termelése 5,0 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Az építőipari termelés mintegy kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 5,4 százalékkal csökkent 2011 azonos időszakához képest.

Ahogy azt korábban megírtuk, az Opten céginformációs adatszolgáltató szerint az építőiparban 30 százalékkal nőtt a felszámolási eljárások száma idén áprilisban, a végelszámolásoké pedig 16 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Ismert, márciusban az építőipar termelése 12,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a munkanaptényezővel kiigazított adat is 12,6 százalékos visszaesést mutat. Márciusban mindkét építményfőcsoport termelése csökkent, az épületek építése 17,6 százalékkal, az egyéb építmények építése 5,3 százalékkal.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.