Kilőtt a tojás ára, de drágult a tej és a tűzifa is

MN

2018. január 12., péntek 09:19, frissítve: péntek 11:37

A fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal emelkedtek 2017-ben az előző évhez képest, decemberben pedig 2,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Korábban az elemzők is ilyen mértékű, 2,3-2,4 százalékos éves átlagos inflációt vártak 2017-re.

A legnagyobb drágulást a szeszes italoknál és dohányáruknál (6,8 százalék), valamint az élelmiszereknél (3,5 százalék) mérték. Az élelmiszerek közt leginkább a tojás (39,4 százalék), a vaj, vajkrém (15,1 százalék), a tejtermékek (7,9 százalék), a kenyér (7,7 százalék) és a kávé (5,6 százalék) drágult egy év alatt.

A háztartási energia ára átlagosan csak 1,6 százalékkal kerül többe, de a legszegényebbek számára fontos tűzifa és a palackos gáz ára 13,3, illetve 11,3 százalékkal nőtt. Egy főcsoportban mértek csökkenést: a tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni tavaly.

A KSH adatai szerint az éves infláció 2012-ben volt utoljára magasabb a tavalyinál, azonban még így is a jóval a jegybanki 3 százalékos inflációs cél alatt marad.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.