Drogtermeléssel teremtene munkahelyeket egy falu

tt

2012. március 1., csütörtök 16:37

Nem szokványos módon próbál felülkerekedni a válságon egy kis spanyolországi falu: Rasquera marihuánaültetvények létesítésére ad bérbe földeket, hogy munkahelyeket teremtsen és vissza tudja fizetni tetemes adósságát – írta internetes oldalán a Guardian brit lap csütörtökön. Ezzel Rasquera Európa legnagyobb legális marihuánatermesztőjévé válhat.

A katalóniai település vezetése szerdán döntött róla, hogy megállapodást köt egy barcelonai kannabiszegyesülettel. Az ügylet értelmében a falu évi 650 ezer euróért egy héthektáros földterületet ad bérbe, amelyen az egyesület 5 ezer tagja számára fog marihuánát termeszteni.

Bernat Pellisa polgármester szerint a megállapodás 40 munkahelyet teremt majd a faluban, és lehetővé teszi a település számára, hogy két év alatt visszafizesse 1,3 millió eurós adósságát.

Pellisa jogi tanácsot kért a „válságkezelő” intézkedések közé tartozó ügylet megkötése előtt, amely elmondása szerint teljesen legális. „A termésből csak az egyesület tagjai fognak részesülni, és nem csak kannabiszt (termesztenek) majd.” A vetésforgó rendszerben a tíz futballpályányi területen gabonát és cukorrépát is ültetnek.
Pellisa Katalónia kormányzatát is értesítette a falu döntéséről, amely jogászok tanácsát fogja kérni az ügyben.

A sok szempontból homályos spanyol kannabisztörvény alapján a saját felhasználásra való termesztés nem illegális. Az egyre szaporodó spanyolországi kannabiszklubok szerint mivel magánszemélyek számára engedélyezett a növény termesztése és birtoklása, nincs jogi akadálya, hogy a könnyűdrog-fogyasztók egyesületekbe tömörüljenek, és ezek keretein belül közös ültetvényeket létesítsenek.

„A kannabiszhasználat bevett és egyre elfogadottabb szokás társadalmunkban – érvelt Martin Barriuso, a baszk kannabiszszövetség tagja – Ahelyett, hogy hátat fordítanánk a valóságnak, úgy gondoljuk, hogy célravezetőbb utat találni a szabályozásnak, támogatva a felelős fogyasztást és megnehezítve a fiatalkorúak számára, hogy hozzájussanak (a kemény droghoz). Egyesületeink (...) adót fizetnek, munkahelyeket teremtenek és megakadályozzák, hogy az emberek a feketepiachoz forduljanak.”

Az ügylet a jelenleg elsősorban olajbogyót és mandulát termelő, valamint kecskéket tenyésztő falut Európa legnagyobb legális marihuánatermesztőjévé teheti. A polgármester optimizmusa ellenére azonban a Barcelonától 140 kilométerre található település számos lakosa ellenzi a lépést. Egy tanár szerint az „nevetség tárgyává” teszi lakhelyét, míg egy idős hölgy attól fél, hogy „unokáit romlásba taszítja” a nem szokványos válságkezelő terv.
Mások azonban lehetőségként tekintenek a kannabisztermesztésre. „Katonakorom óta nem szívtam, de szívesen dolgoznék egy ültetvényen, mivel két éve nincs munkám” – mondta egy helyi mezőgazdasági munkás.
Pellisa szerint öt-hat további válságkezelő projekt kidolgozása folyik a faluban, csütörtökön pedig egy másik, 7 ezer tagot számláló kannabiszklubbal tárgyal majd újabb ültetvények létesítéséről.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.