Eddig 330 milliárd forint taópénzt osztottak szét

MN

2017. november 13., hétfő 09:38, frissítve: hétfő 09:41

Több mint 330 milliárd forintnyi társasági adó áramlott a taótámogatási rendszer bevezetése, azaz 2011 óta az államkassza helyett különböző sportszervezetekhez – derül ki a G7.hu összesítéséből.

Mint írják, a lehetséges társaságiadó-bevétel több mint 11 százalékáról mondott le az elmúlt hat évben a kormányzat. A vizsgált időszakban 2940 milliárd forintnyi taó folyhatott volna be az államkasszába, a tényleges bevétel azonban csak 2608 milliárd lett, a többi a sportszervezetekhez került.

A portál felidézi: a taórendszer lényege, hogy a cégek a nyereségük után fizetett közteher, a társasági nyereségadó egy részét vagy egészét nem a költségvetésbe fizetik be, hanem odaadják egy számukra szimpatikus sportklubnak vagy kulturális szervezetnek. A szabályozást – a cégek aktivitásának növelése érdekében – már a kezdetekben úgy alkották meg, hogy a vállalatok nagyobb összegű adóbefizetést kerülhetnek el, mint amennyit a kinézett szervezetnek adnak, azaz az adóforintok egy része náluk marad. Bár a kormány hat évig próbálta elhitetni, hogy a taótámogatás nem közpénz, október közepén a Kúria is kimondta, hogy az.

A taótámogatások legnagyobb kedvezményezettjei egyébként a látványsportok – labdarúgás, vízilabda, kosárlabda, kézilabda, jégkorong, röplabda –, közülük kiemelten nagy összeg áramlik a labdarúgásba.

A szerkesztő ajánlja

x
Rendkívüli hír