Eddig 330 milliárd forint taópénzt osztottak szét

MN

2017. november 13., hétfő 09:38, frissítve: hétfő 09:41

Több mint 330 milliárd forintnyi társasági adó áramlott a taótámogatási rendszer bevezetése, azaz 2011 óta az államkassza helyett különböző sportszervezetekhez – derül ki a G7.hu összesítéséből.

Mint írják, a lehetséges társaságiadó-bevétel több mint 11 százalékáról mondott le az elmúlt hat évben a kormányzat. A vizsgált időszakban 2940 milliárd forintnyi taó folyhatott volna be az államkasszába, a tényleges bevétel azonban csak 2608 milliárd lett, a többi a sportszervezetekhez került.

A portál felidézi: a taórendszer lényege, hogy a cégek a nyereségük után fizetett közteher, a társasági nyereségadó egy részét vagy egészét nem a költségvetésbe fizetik be, hanem odaadják egy számukra szimpatikus sportklubnak vagy kulturális szervezetnek. A szabályozást – a cégek aktivitásának növelése érdekében – már a kezdetekben úgy alkották meg, hogy a vállalatok nagyobb összegű adóbefizetést kerülhetnek el, mint amennyit a kinézett szervezetnek adnak, azaz az adóforintok egy része náluk marad. Bár a kormány hat évig próbálta elhitetni, hogy a taótámogatás nem közpénz, október közepén a Kúria is kimondta, hogy az.

A taótámogatások legnagyobb kedvezményezettjei egyébként a látványsportok – labdarúgás, vízilabda, kosárlabda, kézilabda, jégkorong, röplabda –, közülük kiemelten nagy összeg áramlik a labdarúgásba.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.