Egész Európa jövője a tét

NT

2012. augusztus 22., szerda 17:45, frissítve: szerda 18:14

Egész Európa jövőjéről szól az euróválság – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán moldovai látogatása során, ahol leszögezte, hogy nem születik döntés a Görögországnak nyújtandó nemzetközi hitelekkel kapcsolatban Antonisz Szamarasz görög kormányfővel tartandó pénteki találkozóján.

„Nemcsak gazdasági kérdésekről van szó, hanem a legfajsúlyosabb politikai kérdésekről, és ezáltal egész Európa jövőjéről” – nyilatkozta az elhúzódó adósságválságról. A kancellár hangsúlyozta, hogy Európának vissza kell szereznie a szavahihetőségét ahhoz, hogy komolyan vegyék, ehhez pedig „minden partnernek be kell tartania kötelezettségeit”.

Görögország ügyében csak a hitelezői trojka – az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap – jelentésének közzétételét követően születhet újabb döntés, közölte Merkel, aki a Szamarasszal tartandó megbeszélés előtt csütörtökön Francois Hollande francia elnökkel is találkozik.

Merkel Chisinauban Vladmimir Filat kormányfővel folytatott megbeszélése előtt
Merkel Chisinauban Vladimir Filat kormányfővel
Fotó: Reuters


Antonisz Szamarasz egyes értesülések szerint kétéves haladékot akar kérni a nemzetközi hitelezőktől az általuk megkövetelt takarékossági intézkedések véghezvitelére. Görögországnak várhatóan további 2,5 milliárd euróval kellene csökkentenie költségvetési kiadásait a következő két évben cserébe azért, hogy a nemzetközi hitelezők folyósítsák a pénzügyi támogatást. A CDU és az FDP politikusai szerint is elképzelhető egyébként, hogy bizonyos dolgokat újratárgyaljanak a Görögországnak nyújtandó segéllyel kapcsolatban. Mindenesetre szeptember közepére ki dolgozza a görög kormány azt a tervezetet, melynek segítségével 11,5 milliárd eurót szeretnének megtakarítani az elkövetkező két évben.

Fotó: Reuters


A német kormányfő Chisinauban Vladimir Filat kormányfővel folytatott megbeszélése után úgy nyilatkozott, hogy Moldova figyelemre méltó reformlépéseket tett, s az ország „európai perspektíváját” hangoztatta. Angela Merkel, akinek személyében az első német kancellár látogatott Moldovába, azt is leszögezte, hogy Moldova és az Európai Unió közeledését lépésről lépésre kell elérni, a kelet-európai államból kivált szakadár Dnyeszter menti terület kérdését illetően pedig további előrelépéseket sürgetett.

Forrás: MTI,MNO

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.