Egy uniós előírás miatt ilyen drága a tojás

2012. március 21., szerda 12:07

Tojáshiány van egész Európában, mert a tyúkok nagy része a vágóhídon van, mivel az unió új előírását nem minden gazda tudta betartani.

„Jelenleg tojáshiány van nemcsak Magyarországon, de egész Európában” – jelentette ki Földi Péter, a Baromfi Termék Tanács titkára az m1 Ma reggel című műsorában. Mint mondta: a tyúkok tojnának, csak egy részük a vágóhídon van, mert az új uniós előírást – modernebb ketrecet és nagyobb tojóterületet kell biztosítani az állatoknak – sok termelő nem tudta teljesíteni. Amikor január 1-jén hatályba lépett a rendelkezés, Európában még mintegy 50 millió tyúk ketrece nem felelt meg a szabványoknak.

Hangsúlyozta: ha egy adminisztratív rendelettel beavatkoznak a piaci folyamatokba, akkor ez az eredménye. A szakember szerint ez átmeneti helyzet. A magas tojásárak egyébként arra késztetik a gazdákat, hogy tyúkokat tartsanak. Mindez pedig azt eredményezi, hogy egy idő után túlkínálat lesz tojásból.

Hozzátette: jelenleg egy–két országból lehet tojást importálni, de méregdrágán, ez is húzza felfelé a belföldi árakat. Nyugat-Európához képest egyébként nálunk olcsóbb a tojás – ez más élelmiszerek esetében is így van –, Ausztriában, az Egyesült Királyságban 90 forintnak megfelelő összegbe kerül, a közép-európai térségben pedig hasonló az ára, mint nálunk.

Forrás: hirado.hu

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.