Egyedülálló módon ünneplik a költészet napját

PR

2012. április 7., szombat 16:12, frissítve: szombat 16:21

Huszonnégy órás versmondó versennyel ünnepli Békéscsaba és Szarvas a költészet napját, Békés megye legnagyobb eseménye országosan is egyedülálló kezdeményezés – mondta el az MTI-nek az ötletgazda Szenes János, a Cervinus Teátrum Szarvas igazgatója.

A Szarvasi Vízi Színházban tavaly nyáron versmondó estéket tartottak, amelyeken a Békéscsabai Jókai Színház színészei olvastak fel óriási érdeklődés mellett. A költészet napján az esemény két helyszínen zajlik, a Szarvasi Vízi Színpadon és Békéscsabán az Ibsen Ház udvarán, ahol a résztvevők 2-3 percben olvassák majd fel kedvenc verseiket. A verseny április 10-én 12 órakor kezdődik és 11-én 12 órakor fejeződik be.

A Cervinus Teátrum és a Békéscsabai Jókai Színház közös rendezvényét nagy érdeklődés kíséri, az eddig beérkezett jelentkezések alapján legalább 600-700 között lesz a fellépők száma. A szervezők szerint ez azt mutatja, hogy széles körben van igény ma is a költészetre, a vonzó és izgalmas rendezvényekre, a rohanó hétköznapokban is odafigyelnek az emberek a versek örök érvényű gondolat- és érzelemvilágára.

A szervezők nem titkolt célja egy országos versmondó mozgalom elindítása az eseménnyel, amelyre gyermekek, szülők, irodalmi társaságok, művészek, baráti társaságok, általános és középiskolások, egyetemisták is jelentkeztek. A kiemelt rendezvény mellett Békéscsaba önkormányzata 2012-ben is megrendezi a József Attila-szavalóversenyt az általános iskolások számára négy korosztályban.

Gyulán a Bárka irodalmi folyóirat szerkesztősége rendez ünnepi estet a városi művelődési házban. A folyóirat kiadója a költészet napja alkalmából általános és középiskolások részére versíró pályázatot hirdetett, az eredményhirdetésre az ünnepi programok keretében kerül sor. A díjazott verseket a Bárka estjén olvassák fel. A Mogyoróssy János Városi Könyvtárban író-olvasó találkozó lesz Kiss Ottó József Attila-díjas gyulai író-költővel, ugyanitt A la recherche–Radnóti címmel emlékestet rendez a város a költő emlékére.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.