Egyelőre nem váltják ki a drága robotok az olcsó emberi munkaerőt

MN

2017. október 17., kedd 07:15, frissítve: kedd 08:17

A cégek visszajelzései alapján nem valószínű, hogy a jelenleg elérhető olcsó emberi munkaerőt a közeljövőben kiváltanák drágább technológiákkal, egyelőre nem érné meg – hangsúlyozta Nábelek Fruzsina, a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) elemzője a keddi Népszavában.

Az automatizáció Magyarországon a munkahelyek 12 százalékát válthatná ki, ami több mint félmillió foglalkoztatottat érintene. A GVI elemzése szerint 55 foglalkozás kiváltható lenne az új technológiákkal. A szakmák 33 százaléka ipari, 20 százaléka irodai, adminisztratív jellegű.

Ám ez csak elmélet: hogy mindez a valóságban is így alakul-e, az attól is függ, hogyan reagálnak a cégek – emelte ki Nábelek Fruzsina, aki szerint munkaerőhiánnyal főként a kisebb, 20–49 főt foglalkoztató cégek küzdenek, nekik pedig nincsenek forrásaik a drága technológiákra.

Egyes régiókban a többihez képest olcsó a munkaerő, így ott kétszer is meggondolják, hogy lecseréljék-e az embereket drága gépekre. Inkább küzdenek a munkaerőhiány okozta gondokkal, a fogékonyabbak viszont érdeklődnek a HR-esek új megoldásai iránt. Egyre többen belátják, hogy a tehetséges szakemberekért folyik a harc, s aki nem tudja őket megnyerni, lemarad a piaci versenyben – fogalmazott Tóth Gergely, a HR-Fest alapítója.

A szerkesztő ajánlja