Egyenként 139 milliót tettek vissza a kasszába

NT

2012. augusztus 6., hétfő 12:36

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságához tartozó revizorok egyenként átlagosan 139 millió forintot tereltek vissza a költségvetésbe az elmúlt fél évben.

A NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának munkatársai az első fél évben 124 milliárd forint nettó adókülönbözetet tártak fel 46 ezer ellenőrzés keretében – áll a közleményben. Egy évvel ezelőtt a feltárt nettó adókülönbözet összege 93,3 milliárd forint volt.

A visszaigényelt összegek kiutalásának jogosságát vizsgálva a regionális adóhatóság a tavalyinál 10 százalékkal több (3275) kiutalás előtti adóellenőrzéssel 9 milliárd forint összegben akadályozta meg az államkassza megkárosítását. A tapasztalat szerint a jogosulatlan visszaigénylések 93 százaléka az általános forgalmi adót érintette. Az utólagos adóellenőrzések kétharmada a közelmúlt időszakára irányult, azaz jellemzően a 2009–2011. évekre benyújtott bevallásokban közölt adatoknak járt utána az adóhatóság.

Az adóhatóság az állampolgárok segítségét kéri a csalások visszaszorításához, és közleményében arra buzdít mindenkit, hogy kérjen az eladóktól számlát, és jelentse, ha valaki a kérést nem teljesíti.

A Magyar Nemzet korábban azt is megírta: kilenc polgárból egy, három vállalkozásból kettő tartozik kisebb-nagyobb összeggel az adóhivatalnak. A közadósság nagysága egy év alatt némileg mérséklődött, amiben nagy szerepe lehet annak, hogy a hatóság hetvenezerrel több végrehajtási intézkedést foganatosított.

Kinyíltak a pénzcsapok májusban: egy hónap leforgása alatt 7,7 milliárd forintot hoztak vissza az offshore-üzletemberek, a tavaly óta élő adóamnesztia-szabály így már 44 milliárdot vonzott haza. Az összeg az esztendő végére akár a százmilliárdot is elérheti.

Az év első felében mintegy 17 ezer helyszíni ellenőrzésen vizsgálta a főigazgatóság a fővárosi és Pest megyei vállalkozások adózási fegyelmét. A pénzügyőrökkel és járőrökkel kiegészült revizori csoportok a bizonylatadási kötelezettséget, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az áruk eredetét, a pénztárgépek üzemeltetését, továbbá a jövedéki termékekre vonatkozó szabályok betartását, valamint az adójegy, zárjegy meglétét is ellenőrizték.

A főigazgatóság az elmúlt fél évben közel 8,5 milliárd forint elkövetési értékben 200 büntetőfeljelentést tett, továbbá mintegy félszáz esetben élt a jogszabály által nyújtott új lehetőséggel: már a bűncselekmény gyanújának felmerülésekor jelzéssel fordult a nyomozó hatóságok felé. A büntetőfeljelentések 400 újonnan felmerült bűncselekmény feltárására irányultak, amelyen belül továbbra is az adócsalás súlya jelentős – áll a NAV a közleményében.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.