Egyetértenek a pénzügyminiszterek, 100 milliárdos feltőkésítés kell

MNO-NT

2011. október 22., szombat 17:14

Egyetértenek az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei uniós források szerint abban, hogy százmilliárd euró körüli nagyságrendű újratőkésítésre van szükség az európai bankágazatban az adósságválság biztonságos kezeléséhez.

A 27 tagállam pénzügyminiszterének Brüsszelben folyó tárgyalásairól kiszivárgott értesülések szerint elvi egyetértés született arról a keretrendszerről, amelynek alapján feltőkésítik az unióban tevékenykedő bankokat. Számos részletről azonban még folynak a tárgyalások.

Néhány tagállam (állítólag Spanyolország, Olaszország és Portugália) a beszámolók szerint még nem adta teljes hozzájárulását az összeghez sem, alacsonyabb mértékű tőkeemelést is elegendőnek tartanának. Helyszíni források megerősítették azt is, hogy az EU a kockázatos értékpapírok elégséges fedezetének minősülő, úgynevezett tőkemegfelelési mutató 9 százalékra növelésében gondolkodik.

A pénzügyi tárcavezetők az euróövezeti országok szűkebb körű, előző napi találkozója után ültek össze, hogy előkészítsék a vasárnapi állam- és kormányfői EU-értekezletet, amelynek fő célja egy átfogó, a piacok bizalmának visszaállítására képes intézkedéscsomag összeállítása.

A bankok tőkéjének további növelését az elmúlt hetekben elhangzott nyilatkozatok szerint immár gyakorlatilag elkerülhetetlen szükségszerűségként kezelik az EU-ban. Ennek fő oka a súlyosbodó adósságválság, illetve ahhoz kapcsolódóan az, hogy a pénzügyi piacok a megnövekedett terhelés miatt még mindig nem érzik eléggé biztonságosnak a bankok teherbíró-képességét.

Olyan témáról van szó ráadásul, amelynek közvetlen hatása van az euróövezeten kívüli EU-tagországokra is, annak ellenére, hogy az adósságválság viszonylagosan a zónában a legsúlyosabb. Ezért a 27-es körben a miniszterek kiemelten foglalkoztak ezzel a problémával.

A szombati találkozón emellett kitértek a tervezett intézkedéscsomag további elemeire is. Helyszíni források szerint immár egyértelműen kikerült a tárgyalt lehetőségek közül az a francia javaslat, hogy az unió jelenlegi pénzügyi stabilitási mechanizmusát (amely a nehéz helyzetbe került országok anyagi támogatására is használható) az Európai Központi Bank bevonásával pénzintézetté alakítsák.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.