Egyre nagyobb siker az Erzsébet-program

2013. április 30., kedd 15:28

Mintegy 135 ezer ember üdülését segíti idén az Erzsébet-program – közölte a program szóvivője kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Nagy Anna elmondta, hogy ebben az évben 72 ezer gyermek jut üdülési és táborozási lehetőséghez. Tavaly alig egytucatnyi tábor volt, az idén már több mint ötvenféle tábort hirdettek meg – közölte a szóvivő. Hangsúlyozta: minden, Magyarországon élő gyermek jelentkezhet az Erzsébet-táborokba. A különbség a táborozás díjában van: ha a családban az egy főre jutó jövedelem meghaladja a 98 ezer forintot, akkor tízezer forint a részvételi díj, ha nem, akkor egy- vagy kétezer forint. Hozzátette, hogy még vannak nyitott pályázataik, tizenhat táborra lehet még jelentkezni. A jelentkezési határidő május 20-a.

Nagy Anna szólt arról, hogy a legtöbben Kelet-Magyarországról jelentkeztek. Tájékoztatása szerint az Erzsébet-táborok június 17-én indulnak, az utolsó turnus augusztus 24-én zárul. A tíz hétben folyamatosan több helyszínen és turnusban nyaralnak majd a gyermekek.

Európa élén járunk

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter azt mondta, számításaik szerint Európában – a lakosságszámot figyelembe véve – Magyarországon jutnak el emberek a legnagyobb arányban nyaralni szociális üdültetési rendszerben. „Európa élén járunk, Európa előtt járunk sok szempontból, példát mutatva azzal, hogy egy kormány lehet úgy szociálisan elkötelezett, hogy nemcsak szavakban hangoztatja, hanem tettekben meg is valósítja ezeket az elképzeléseit” – fogalmazott.

Guller Zoltán, az Erzsébet-program végrehajtásának kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy az Erzsébet-utalványnak mára több mint kétmillió felhasználója van, mintegy negyvenezer munkáltató rendeli meg azt havonta, és több mint negyvenezer elfogadóhely van, ahol be lehet váltani az utalványt.

Az elfogadóhelyek kétharmada magyar tulajdonban van

Az elfogadóhelyek nyolcvan százalékát az élelmiszer-üzletláncok boltjai teszik ki, húsz százalékát pedig a kisboltok. Az elfogadóhelyek kétharmada magyar tulajdonban van – jegyezte meg. Közölte, tavaly az Erzsébet-utalvány forgalmazója több mint 86 milliárd forintos forgalmat realizált. Az idei tervek 130 milliárd forintról szólnak – fűzte hozzá.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, az Erzsébet-tábor úszótáborának egyik vezetője arról beszélt, jó kezdeményezésnek tartja a programot, hiszen – mint mondta – nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy a gyermekeiket elküldjék nyaralni.

Kovács „Kokó” István, az Erzsébet-program tanácsadó testületének tagja közölte, az idén 19-féle sporttábor lesz. Ezek a sporton túlmenően élménytáborok – tette hozzá.

A maradványok összegét is hozzátették az Erzsébet-programhoz

A sajtótájékoztatón közreadott sajtóanyag szerint a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által ebben az évben kiírt pályázatok induló keretösszege 2,5 milliárd forint volt. Ebből 1,1 milliárd forint értékben szociális üdülési pályázatokat hirdettek meg. 1,4 milliárd forint értékben elsősorban gyermekek, fiatalok számára meghirdetett általános és tematikus táborokra, valamint tavaszi és őszi kirándulásokra írtak ki pályázatokat. Az alapítvány a tavalyi üdülési csekkek idei maradványából 498 millió forinttal emelte a keretösszeget. Az idén az Erzsébet-tábor keretében 56 pályázatot hirdettek meg. A még nyitott 16 pályázatnak köszönhetően a programban részt vevő gyermekek száma további tízezerrel nőhet.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.