Egyre több a külföldi vendég

WA

2012. augusztus 9., csütörtök 10:35, frissítve: csütörtök 10:47

Júniusban tovább nőtt a külföldi, és tovább csökkent a belföldi kereslet a kereskedelmi szálláshelyeken – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Júniusban a külföldi vendégek 1 millió 69 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 3,2, az éjszakáké pedig 1,9 százalékkal nőtt 2011 júniusához viszonyítva. A belföldi vendégek 1 millió 26 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 1,6, az éjszakáké 3 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. A kereskedelmi szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 5,5 százalékkal emelkedett júniusban. A szálláshelyek 25,2 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 14,4 milliárd forint volt.

A legnépszerűbbek

A tavalyi vendégéjszaka-számok alapján Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló vezeti a legnépszerűbb városok listáját – közölte a Magyar Turizmus Zrt.
Becslések szerint legalább 5 százalékkal több turista érkezett a Balatonhoz idén az előszezonban, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Az angolok, a csehek, az oroszok és az olaszok tovább maradnak

Az Egyesült Királyságból, Csehországból, Oroszországból és Olaszországból a hazánkba látogató vendégek eltöltött éjszakáinak száma nőtt, miközben olyan jelentős küldő országokból érkező vendégek éjszakáinak száma csökkent, mint Románia, Ausztria, Németország és az Amerikai Egyesült Államok – közölte a KSH.

A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül a négycsillagos egységekben növekedést, a többi kategóriában stagnálást, illetve csökkenést regisztrált a statisztika. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 49,8 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagosok 72,5, a négycsillagosok 58,3 százalékos foglaltságot értek el. Júniusban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 5 százalékkal (15 025 forintra), az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 7 százalékkal (7 478 forintra) emelkedett tavaly júniushoz mérve.

Budapest

Budapesten a vendégforgalom jelentős részét fogadó három-öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára júniusban 10 000 és 38 200, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 5 200 és 30 300 forint között alakult, ami 34-130, illetve 18-103 eurónak felelt meg, azaz nemzetközi összehasonlításban még mindig nagyon alacsonyak a szállodai szobaárak – jegyezte meg jelentésében a KSH.

A kereskedelmi szálláshelyek közül júniusban még 2 222 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és 1 774 egység Széchenyi Pihenőkártyát, a belföldi vendégek 857 millió forint értékben fizettek ezekkel a fizetőeszközökkel a szálláshelyért és a kapcsolódó szolgáltatásokért, amelyből az üdülési csekkek aránya 24 százalékos volt.

Májusban 8,8 százalékkal több külföldi vendég 11 százalékkal több vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a belföldi vendégek száma ezzel szemben 4,4 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 1,8 százalékkal csökkent tavaly májushoz képest.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.