Egyre több az üres állás az egész EU-ban

MN

2017. szeptember 15., péntek 13:30, frissítve: péntek 13:38

Az összes álláshely 2,0 százaléka volt betöltetlen az Európai Unióban az idei második negyedévben – derül ki az Eurostat pénteki közleményéből. Az euróövezetben 1,9 százalékos volt a betöltetlen állások aránya. Mindkét adat most a legmagasabb az elmúlt évtizedben; a legtöbb üres álláshely a szolgáltatószektorban van.

A tagállamok közül a legnagyobb munkaerőhiány Csehországban van (az összes állás 3,6 százaléka betöltetlen), a második Belgium (3,2), a harmadik Németország (2,7). Magyarországon az átlagnál magasabb, 2,2 százalékos a betöltetlen állások aránya, és növekedést mutat az utóbbi egy évben. A legkisebb munkaerőhiány a válság sújtotta déli államokban, Görögországban (0,7), Bulgáriában, Spanyolországban és Cipruson (0,8) tapasztalható.

A munkaerőhiánnyal szoros összefüggésben állhat, hogy az EU egészében 2,2 százalékkal, az eurózónában pedig 1,8 százalékkal nőttek a munkaerőköltségek az idei második negyedévben. A leginkább Romániában (18,6 százalék), Magyarországon (13,0) és Csehországban (11,1) emelkedtek a bérköltségek, csökkenést csak Finnországban tapasztaltak (0,3).

 

A szerkesztő ajánlja