Egyre többen dolgoznak + Kép

NT

2012. február 28., kedd 10:42

2011. november és 2012. január között tovább folytatódott a foglalkoztatottak számának dinamikus emelkedése az előző év azonos időszakához viszonyítva – áll a KSH legfrissebb közleményében. A 15–74 év közötti foglalkoztatottak száma jelentősen, negyvenezer fővel emelkedett az egy évvel ezelőtti 3 millió 776 ezerről 3 millió 816 ezer főre, így a foglalkoztatási ráta 49,8 százalékra nőtt. A 15–64 évesek körében a foglalkoztatottak száma az egy évvel ezelőtti 3 millió 745 ezerről 3 millió 784 ezerre, 39 ezer fővel bővült, 56 százalékra emelve a foglalkoztatási rátát – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A KSH legfrissebb munkaerő-piaci statisztikája alapján a 2011. november és 2012. január közötti időszakban immáron 18. alkalommal emelkedett a foglalkoztatottak száma éves összehasonlításban. A 15–74 korcsoportban 1,1 százalékkal bővült a foglalkoztatottak száma (év/év), így e korcsoport foglalkoztatási rátája az előző év azonos időszakában mért 49,1 százalékról 49,8 százalékra emelkedett. A 15–64 éves korosztályban 1 százalékos létszámbővülés volt megfigyelhető éves viszonylatban.

A közlemény kitér rá, hogy a foglalkoztatás nemek szerinti alakulását tekintve, a 15–64 év közötti férfiak foglalkoztatási rátája az előző év azonos időszakához képest 1,1 százalékponttal, 61,4 százalékra nőtt, míg a nők rátája az előző időszaki adatot meghaladó ütemű, 0,4 százalékpontos növekedést mutat (50,9 százalék). A 15–64 éves férfi népességből 2 millió 38 ezren voltak foglalkoztatottak, 30 ezerrel többen, mint 2010 azonos időszakában, míg a nők esetében a foglalkoztatottak száma 1 millió 746 ezer főre bővült. Korcsoportos bontásban a foglalkoztatottak száma a legjobb munkavállalási korúak (25–54 éves) esetében 1,3 százalékkal, míg az 55–64 évesek körében 0,8 százalékkal javult. Továbbra is alacsony azonban a 15–24 éves korosztály foglalkoztatási rátája (17,8 százalék).

Fotó: KSH

A foglalkoztatottak számának dinamikus emelkedése továbbra is leginkább a versenyszférához köthető, de kisebb mértékben az új közmunkaprogramok hatása is érezhető. Emellett az iparban és a szolgáltató szektorban erősödött a foglalkoztatói szándék. Az a tény, hogy másfél éve kedvezőtlen külpiaci környezetben folyamatosan pozitív éves bővülés figyelhető meg a foglalkoztatottságban, már tendenciának tekinthető – zárul a közlemény.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.