Einstein-levelek kerültek elő

BL

2012. január 27., péntek 17:16

Albert Einstein német fizikus három, közvetlenül a II. világháború előtt egy náciellenes szervezetnek írt levele kerül kalapács alá a jövő héten Los Angelesben – tette közzé a Nate D. Sander aukciósház pénteken.

Einstein August Hamelbergnek, Az Igazság Barátai elnevezésű német–amerikai szervezet tagjának címezte leveleit. Az 1934-ből, 1935-ből és 1939-ből származó üzenetekben a Nobel-díjas fizikus hosszan méltatja az ohiói Cincinnatiban működő egyesülés náciellenes propagandáját. „Az önök csodálatos munkája több mint elismerésre méltó, mivel nemcsak pénzt, de hatalmas bátorságot és bizakodást is megkövetel” – írta az egyikben. „Ha több önökhöz hasonló gondolkodású német élne, akkor a német nép nem süllyedt volna olyan mélyre” – olvasható egy másikban.

A zsidó származású fizikus – aki szintén kénytelen volt Amerikába menekülni Adolf Hitler 1933-as hatalomra jutását követően – egyébiránt elfogadta, hogy a szervezet saját pozíciójának a védelme érdekében nem „gyűjtötte be” a zsidókat. „Hasonló okoknál fogva én visszautasítom, hogy nyíltan beszéljek erről a témáról” – adta tudtul a relativitáselmélet kidolgozója. Tavaly októberben a Nate D. Sanders-ház már 14 ezer dollárért eladott egy Einstein-levelet, amelyben a fizikus az ellen a „szörnyű veszély” ellen való cselekvésre szólít fel, amelyet a náci rezsim jelent a zsidók számára.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.