EKB: rendeződtek az MNB körüli aggályok + Videó

LM

2012. június 29., péntek 12:03, frissítve: péntek 15:15

Az Európai Központi Bank (EKB) szerint a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényre vonatkozó legutóbbi módosító javaslat rendezi az MNB függetlenségével kapcsolatos legfontosabb aggályokat.

Az EKB pénteken kiadott jogi szakvéleménye szerint „a tervezett módosítások arra utalnak, hogy a magyar kormány most készen áll az MNB intézményi függetlenségének tiszteletben tartására”. Az EKB „szoros figyelemmel” kíséri majd a magyar jegybank függetlenségének „gyakorlati betartását, és a továbbiakban is kapcsolatban marad a magyar kormánnyal”, hogy rendezzék a még nyitott kérdéseket.

A törvényjavaslat a jegybanki döntéshozó testületeket tekintve „teljes mértékben rendezi” a végrehajtási hatáskörök felosztására vonatkozó aggályokat, és „kielégítő módon rendezi” a monetáris tanács tagjainak felmentésével kapcsolatban felvetett kérdéseket – áll a dokumentumban.

Az MNB irányítási rendszerében javasolt változtatások célja az MNB „függetlenségének garantálása” – nyugtázta az EKB. „Ezen túlmenően az a kötelezettségvállalás, hogy a jelenlegi MNB-elnök hivatali ideje alatt a monetáris tanács tagjai létszámának növelésére nem kerül sor, rendezi az EKB azzal kapcsolatos azonnali aggályát, hogy a kérdésről az MNB-vel nem egyeztettek” – jegyezte meg szakvéleményében az EKB, hozzátéve, hogy ezen a területen „további fékek és egyensúlyok beiktatása” is „ajánlható”.

Ugyanakkor az EKB „továbbra is nyugtalanítónak tartja” a döntéshozó testületek tagjai javadalmazásának gyakori változtatásait. A rendezetlen kérdések közé tartozik továbbá az MNB elnöke helyettesítésének kérdése, illetve az elnök és az alelnökök által teendő eskü ügye is – áll az EKB honlapján közölt véleményben.

Elhárultak az akadályok

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Varga Mihály nemzetközi tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az MNO-nak adott interjújában kifejtette: nem tart attól, hogy a tranzakciós adó kapcsán ismételten vitába bonyolódnánk az Európai Bizottsággal. Elmondta, hogy a jegybanktörvény július 12-i elfogadásával minden akadály elhárulhat az IMF-fel való tárgyalások megkezdése előtt.

A Nemzetközi Valutaalap csütörtökön közölte: elégedett a jegybank függetlenségének biztosításával, és a vonatkozó jogszabály parlamenti elfogadása után „kész tárgyalásokat kezdeni” a magyar kormánnyal a pénzügyi támogatásról.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.