Eldőlt: júliusban tüntetnek a tescósok

Horváth Attila

Horváth Attila

2017. június 20., kedd 16:43, frissítve: kedd 17:13

A pontos helye és ideje csak holnap dől el, de az már biztos, hogy július elején több ezres nagyságrendű dolgozói tüntetés várható valamelyik fővárosi Tesco előtt. Nem sikerült megegyezniük a szakszervezeteknek a hipermarkettel, az üzletlánc nem teljesíti az a munkavállalói fizetésemeléssel kapcsolatos követeléseit. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke lapunknak elmondta, a cég vezetői a mai tárgyalásukon meg sem jelentek, helyettük szakértőkkel kellett beszélniük, akik nem kaptak felhatalmazást az érdemi döntésre. Sztrájkbizottság is alakul majd, a megmozdulás formáiról még egyeztetnek, de minden bizonnyal munkabeszüntetéssel követelik a fizetésük megemelését a dolgozók. Mint az elnök elmondta, a munkalassítás valószínűleg nem vezetne eredményre, ennek inkább külföldön van hagyománya. A dolgozók ilyenkor ráérős, átlagos templomban végzik a feladataikat, lassabban mennek a szalagok, a pénztárosok nem sietnek, a hentesek kényelmesebbek. Ez azonban a vásárlók és a dolgozók közti nagyobb feszültséghez is vezethetne, ezért az elnök nem tartja jó ötletnek. Az előre bejelentett munkabeszüntetés Sáling József szerint hatékonyabb fegyver lehet.

Mint korábban megírtuk, a Tesco a januári kötelező béremeléseken túl nem hajlandó további fejlesztésre. A Tescónál egyébként 17500-an dolgoznak, januárban 12500 embert érintett a kormány által előírt, kötelező szakmunkásminimálbér-emelés, megkapták az előírt 161 ezer forintot. A többieknek azonban, akik eddig is 161 ezer forint felett kerestek, nem emeltek arányosan. Ez fejenként 30-35 ezer forintot kellett volna, hogy jelentsen. Sáling József elmondta, a többi üzletláncnál megtörtént az arányosítást, a Tesco azonban közölte, nincs erre pénze. Ugyanakkor tavaly az általánossal szemben a Tescónál nem 129, hanem 143 ezer forint volt a szakmunkás-minimálbér. A mostani emelés így nem 25, hanem csak 18 százalékot jelentett, tehát a valójában ez a réteg is elégedetlen. Nekik a Tesco vezetése korábban 4 ezer forintos emelést ajánlott, a többi 5 ezer, jellemzően magasabb pozícióban lévő dolgozónak pedig mintegy 2,3 százalékosat. A szakszervezeti elnök szerint mindkettő nevetséges összeg, a 2,3 százalék valójában nem is egy ajánlat, hanem egy értelmezhetetlen szám. Hangsúlyozta, legalább öt százalékos emelésre lenne szükség.

A júliusi tüntetést elkezdték szervezni, valószínűleg vidéki városokból, buszokkal is érkeznek majd dolgozók. Magyarországon szinte példa nélküli esemény lehet az is, hogy más üzletlánc alkalmazottai is csatlakoznak majd szolidaritásból.

A Tesco ügye egyébként az ágazati szakszervezeteket is összehozta, hogy kiharcolják a munkavállalóknak méltó béreket. A Tesco dolgozóit képviselő Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, Bubenkó Csaba a sztrájkról korábban az nyilatkozott a Magyar Időknek, hogy a dolgozók nem fognak két-három ember helyett dolgozni, mint most. Ma ugyanis a munkaerőhiány miatt jóval többet kell dolgozniuk, mint három éve.

 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

 

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.