Életet menthet a halfogyasztás

tt

2012. május 11., péntek 10:45

Kisebb a vastagbélrák kockázata azoknál, akik sok halat esznek – állapították meg kínai kutatók 41 korábbi tanulmány adatainak áttekintésével.

Elemzésükhöz egyebek közt az Egyesült Államokban, Norvégiában, Japánban és Finnországban készült vizsgálatok eredményeit használták fel.

Csie Liang és kollégái a témában 1990 és 2011 között készült, a halfogyasztás mennyiségét és a rákdiagnózisokat nyomon követő tanulmányokat gyűjtötték össze, ezek eredményeit összegezték.

A metaelemzés azt mutatta, hogy a rendszeres halfogyasztás 12 százalékkal csökkentette a vastagbélrák és 21 százalékkal a végbélrák kockázatát. Az összefüggés akkor is fennállt, amikor a tanulmányokban részt vevő emberek nemével, életkorával, alkoholfogyasztásával, családi történetével és más, a rák kialakulásában közrejátszó tényezőkkel korrigálták az adatokat.

A szerzők hangsúlyozták, hogy elemzésükben nem tettek különbséget a halfajták között, ahogy a halételek elkészítési módja szerint sem tudták vizsgálni a hatást. Tanulmányukat az American Journal of Medicine című szakfolyóiratban tették közzé.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.