Elindul lefelé az üzemanyagár?

WL

2012. május 4., péntek 13:43

A benzin kiskereskedelmi átlagára 436, a gázolajé pedig 435 forintra csökkenhet jövő héten – írja a Gkienergia.hu.

A hazai üzemanyagárak változását az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása alakítja. A prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest tovább csökkent, átlagosan 3,2 százalékkal. A motorikus gázolaj jegyzésára kisebb mértékben, de szintén csökkent, heti átlagban 0,8 százalékkal. A forint a dollárral szemben tovább erősödött, átlagosan 2 százalékkal. A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 5,1 százalékos, míg a gázolaj esetében 2,8 százalékos csökkenést mutatnak – írja az energiakutató honlapja.

A Gkienergia.hu kalkulációi alapján a nemzetközi piaci folyamatok összességében a benzin esetében 4-5, míg a gázolaj esetében 3-4 forint árcsökkentést indokolnak 7-én, hétfőn. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 436 forint, a gázolajé pedig 435 forint lehet május 9-én, szerdán.

(Forrás: Gkienergia.hu)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 14, míg a gázolaj ára 17 százalékkal emelkedett, és mivel a havi átlagkeresetek nem nőttek ilyen mértékben, így tavalyhoz képest körülbelül 12 százalékkal kevesebb benzint és 14 százalékkal kevesebb gázolajat lehet tankolni egyhavi nettó átlagkeresetből – írja a cég honlapja.

Csökkentette bruttó 10 forinttal a 95-ös benzin és 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. pénteken. A mostani változással a benzin átlagára 441 forintra csökkent, a gázolajé pedig 436 forint lett. A Mol a múlt héten 4 forinttal csökkentette a benzin árát, a gázolajé akkor nem változott.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.