Élvonalbeli technológiákat ismerhetnek meg

2012. január 31., kedd 08:27

Oktatási és kutatási célokra összesen 223 millió forint értékben hirdetett pályázatot a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE), az unió által támogatott felhívás keretében beszerzendő eszközök a legmodernebb szakmai ismeretek gyakorlati elsajátítását szolgálják, azok üzembe helyezése augusztus végére várható.

A felsőoktatási intézmény összegzése szerint a cél, hogy jelentős szerepet játsszon a PPKE több tudományág kutatás-fejlesztésében és érzékelhetően járuljon hozzá az ország gazdasági fejlődéséhez. E célok megvalósulását az Európai Unió pályázat keretében támogatja, ennek fókuszában a felsőoktatási intézmények gyakorlati képzéssel, oktatással, kutatással kapcsolatos infrastruktúrájának fejlesztése áll – olvasható a közleményben.

A fejlesztések egyebek mellett a szoftvervezérelt méréstechnika és kommunikáció, a molekuláris bionika (a biológiát, a technikát és az elektronikát egyesítő tudományág), az érzékelő robotika, az audiovizuális technológiák, a nyelv és a beszédtechnológia területét érintik. Az új laboreszközök lehetővé teszik a hallgatók számára élvonalbeli technológiák megismerését, a fiatal mérnökök könnyebb bekapcsolódását az ipari környezetbe.

Mint írták, a pályázat előkészítése 2010 novemberétől 2011 februárjáig tartott, majd az ESZA 2011 júliusában döntött a pályázatról és szeptemberben elindult a közbeszerzési eljárás. Az eredményhirdetés 2012. március 1-jére várható, a szerződéseket március 19-én kötik meg. Az üzembe helyezés 2012. augusztus 31-én történik meg, majd egy 5 éves fenntartási időszak következik. A fenntartást az egyetem biztosítja megfelelő intézményi és szakmai háttérrel. A pályázat összértéke 223 millió forint, ebből 10 százalék önrész; a kalkulációk szerint az új eszközöket 1870-en veszik majd igénybe.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.