Élvonalbeli technológiákat ismerhetnek meg

BL

2012. január 31., kedd 08:27

Oktatási és kutatási célokra összesen 223 millió forint értékben hirdetett pályázatot a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE), az unió által támogatott felhívás keretében beszerzendő eszközök a legmodernebb szakmai ismeretek gyakorlati elsajátítását szolgálják, azok üzembe helyezése augusztus végére várható.

A felsőoktatási intézmény összegzése szerint a cél, hogy jelentős szerepet játsszon a PPKE több tudományág kutatás-fejlesztésében és érzékelhetően járuljon hozzá az ország gazdasági fejlődéséhez. E célok megvalósulását az Európai Unió pályázat keretében támogatja, ennek fókuszában a felsőoktatási intézmények gyakorlati képzéssel, oktatással, kutatással kapcsolatos infrastruktúrájának fejlesztése áll – olvasható a közleményben.

A fejlesztések egyebek mellett a szoftvervezérelt méréstechnika és kommunikáció, a molekuláris bionika (a biológiát, a technikát és az elektronikát egyesítő tudományág), az érzékelő robotika, az audiovizuális technológiák, a nyelv és a beszédtechnológia területét érintik. Az új laboreszközök lehetővé teszik a hallgatók számára élvonalbeli technológiák megismerését, a fiatal mérnökök könnyebb bekapcsolódását az ipari környezetbe.

Mint írták, a pályázat előkészítése 2010 novemberétől 2011 februárjáig tartott, majd az ESZA 2011 júliusában döntött a pályázatról és szeptemberben elindult a közbeszerzési eljárás. Az eredményhirdetés 2012. március 1-jére várható, a szerződéseket március 19-én kötik meg. Az üzembe helyezés 2012. augusztus 31-én történik meg, majd egy 5 éves fenntartási időszak következik. A fenntartást az egyetem biztosítja megfelelő intézményi és szakmai háttérrel. A pályázat összértéke 223 millió forint, ebből 10 százalék önrész; a kalkulációk szerint az új eszközöket 1870-en veszik majd igénybe.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.

Kuthi Áron

Későn ébredt az összes kisebbségi magyar párt

Öt hét alatt még legalább 300 ezer aláírást kell összegyűjteni az őshonos kisebbségek uniós védelme érdekében. A kudarcot is meg kell tudni magyarázni.

Radványi Benedek

Burján Csaba: Amikor kijöttünk Phjongcshangba, korizni alig tudtam

Az aranyérmes gyorskorcsolyázót már az általános iskolában azzal cukkolták, hogy olimpiai bajnok lesz. Interjú.

B. Kovács Gergely

A magyar falu, ami kis túlzással a fél világnak készít fakanalat

Pedagógiai fenyítőeszköz, konyhai alapfelszerelés és a nemzeti minimum. Egy nógrádikum nyomában.