Emelkedett az ipari termelés

LM

2012. április 13., péntek 11:26

Februárban 1,1 százalékkal emelkedett az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A termelés kismértékű bővülésében – a szökőnaphatáson túl – elsősorban a járműgyártás eladásainak növekedése, valamint a tavalyinál jóval hidegebb február nagyobb fűtésigénye is szerepet játszott – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a részletes adatokat pénteken az MTI-vel.

Márciusban a fogyasztói árak 5,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Bővebben>>>

A hivatal adatai szerint a munkanaphatástól megtisztított index a termelés 3,4 százalékos csökkenését mutatja. A termelés az év első két hónapjában 0,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított index az ipari termelés 0,8 százalékos februári növekedését jelzi. A részletes adatok megegyeznek a korábban közölt előzetes számokkal.

Járműgyártás


Az ipari export 2012 első két hónapjában 0,9, februárban 1,1 százalékkal emelkedett 2011 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Februárban a feldolgozóipar exportjának közel három tizedét képviselő járműgyártás kivitele jelentősen, 16,7 százalékkal bővült. Ezzel szemben a másik meghatározó alág, a feldolgozóipar exportjának közel egynegyedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása folytatta a lassan egy éve tartó visszaesését: exportvolumene 16,1 százalékkal csökkent éves összevetésben.

A Mercedes-autógyár átlagosan akár évi 0,5 százalékkal is hozzájárulhat a gazdaság növekedéshez elemzői vélemények szerint. Bővebben>>>

Az ipar belföldi értékesítése január–februárban 1,4, februárban 3,9 százalékkal nőtt 2011 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai februárban 0,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az előző év azonos hónapjához képest a feldolgozóipar termelése 0,5 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 5,9 százalékkal nőtt februárban.

Energiaipar

Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 6,7 százalékkal emelkedett, főként az előző évinél sokkal hidegebb időjárás hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint idén februárban a 2011 februári átlagos középhőmérsékletnél 3,2 Celsius-fokkal hidegebb volt).

Feldolgozóipar

2012 februárjában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül nyolcban a termelés bővülését regisztrálta a KSH. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás kibocsátása – a januári 1,1 százalékos visszaesés után – kiugróan, 16,9 százalékkal nőtt, amely mind a hazai (11,3 százalékos), mind a külpiaci (16,7 százalékos) eladások erőteljes növekedésének az eredménye.

A másik legnagyobb súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 20,8 százalékkal csökkent, nagyrészt a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet visszaesése miatt.

Élelmiszeripar

A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása számottevően, 8,3 százalékkal emelkedett, ehhez a hús- és baromfihús-feldolgozás és -tartósítás szakágazatok kiemelkedő teljesítménye is hozzájárult.

Jelentős volumenbővülést regisztrált még a statisztikai hivatal a közepes súlyú gép, gépi berendezés gyártása (8 százalék), valamint a gumi, műanyag és nem fém ásványi termék gyártásában (9,6 százalék) is. Jól teljesített ebben a hónapban a kisebb súlyú gyógyszergyártás is: az alág termelése 11,3 százalékkal nőtt, bár a kivitel 8,4 százalékkal visszaesett a fél évig megszakítás nélkül tartó masszív növekedést követően, míg a belföldi értékesítés szeptember óta a legnagyobb mértékben 11,6 százalékkal nőtt.

Belföldi rendelések

2012 februárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése gyakorlatilag az előző év azonos hónapjának szintjén maradt. Az új exportrendelések 7,2 százalékkal visszaestek. Ezzel szemben az új belföldi rendelések 57,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, melynek hátterében egy egyszeri nagy megrendelés áll. Az összes rendelésállomány 16,3 százalékkal emelkedett tavaly februárhoz képest a belföldi rendelések 58,3 és az export rendelések 12,6 százalékos növekedésének köszönhetően.

Január–februárban az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,6 százalékos bővülése – a tavaly január– februári 5,3 százalékos létszámnövekedéssel szemben – 1,3 százalékos létszámcsökkenés mellett következett be a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében.

A foglalkoztatottak létszáma 2011. december – 2012. februárban 3 millió 794 ezer fő volt, 51 ezerrel több, mint egy évvel korábban.

Az ipari termelés három régióban – a Dél-Alföldön (7,6 százalék), a Nyugat-Dunántúlon (5 százalék), valamint Észak-Magyarországon (3,9 százalék) – nőtt az előző év azonos időszakához képest. A többi régióban 1,7 és 4,5 százalék közötti volumencsökkenést regisztrált a KSH.

A kormányzati szektor uniós módszertan szerinti egyenlege a tavalyi évben 4,3 százalékos többletet mutat – írta április eleji közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tényszámok alapján egyértelmű, hogy – a tervezetthez képest kedvezőtlenebb makrogazdasági környezetben, az év közbeni, egyensúlyt javító intézkedések eredményeképp – a „normál” költségvetési folyamatokat a kormány kézben tartotta, sőt az egyenleg jobb lett.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.