Érdemes alaposan megnézni a fogyasztóbarát hiteleket

2017. augusztus 2., szerda 18:56, frissítve: csütörtök 19:11

Augusztus elsejével az OTP is megkapta a jegybanki engedélyt fogyasztóbarát hitelének forgalmazására, s ezzel már a nagy bankok felének kínálatában megtalálható ez a kedvezményes kölcsönfajta. A felügyeleti engedélyt ugyan megkapta az FHB, valamint a hozzá kapcsolódó takarékszövetkezetek mellett az Erste Bank, a K&H Bank, az MKB Bank és az OTP is, egyelőre azonban az utóbbi három pénzintézet még nem tette közzé ezzel kapcsolatos és a hitel részleteit tartalmazó hirdetményét, így ezeknél a hitelintézeteknél még nem lehet igényelni a fogyasztóbarát hiteleket.

– Az eddig megismert adatok, illetve igénylési feltételek alapján elmondható, hogy ehhez az új hitelfajtához általában kicsit alacsonyabb kamattal lehet hozzájutni, mint a piaci hitelekhez. Amennyiben azonban figyelembe vesszük a kezdeti költségeket – közjegyzői, értékbecslési, folyósítási díj stb. –, akkor bizonyos esetekben, illetve bankoknál kicsit drágább is lehet a fogyasztóbarát hitel, mint a normál feltételek mellett kínált kölcsön – nyilatkozta lapunknak a BankRáció vezető elemzője. Gergely Péter szerint vannak olyan bankok, amelyek szinte folyamatos akcióban tekintenek el ezektől a kezdeti költségelemektől, vagy legalább részben visszatérítik azokat, így esetükben ez a kitétel nem érvényes.

– Tapasztalataink azt mutatják, az embereket nem nagyon érdekli, hogy milyen annak a hitelnek a minősítése, amit föl akar venni, hogy fogyasztóbarát, piaci vagy esetleg kamattámogatott kölcsönről van szó. Egyetlen dolog fontos számukra, hogy olcsó legyen a hitel, azaz a lehető legalacsonyabb kamattal, illetve thm-mel juthassanak hozzá – tette hozzá.

Vannak azonban olyan tényezők is egy kölcsönnél, amelyek nehezen számszerűsíthetők, de mégis érdemes figyelembe venni a döntés előtt. Ilyen például, hogy mennyi idő alatt dönt a bank a hitel odaítéléséről, majd a döntést követően hány napon belül folyósítja az igényelt összeget. De az sem mindegy, hogy esetleges elő- vagy végtörlesztésnél kell-e díjat fizetni vagy sem, s ha igen, annak mekkora az összege.

– Ezért azt tanácsolom mindenkinek, amennyiben ugyanolyanok a fizetési, illetve a kamatfeltételek egy fogyasztóbarát és egy piaci kölcsönnél, akkor mindenképpen az előbbit érdemes választani. Ezeknél a kölcsönöknél ugyanis legfeljebb 15 nap lehet a hitelbírálati idő, azaz az értékbecslés kézhezvételétől számított fél hónapon belül dönteni kell a banknak a hitel odaítéléséről, vagy annak megtagadásáról. A folyósítás feltételéül szabott feltételek teljesítésétől számított két napon belül pedig utalnia kell a hitelt a hitelintézetnek, s a folyósítási díj is legfeljebb 0,75 százalék, legfeljebb 150 ezer forint lehet. Az esetleges előtörlesztés díja pedig az éppen visszafizetett összeg egy százalékánál nem lehet magasabb. Ha ezeket a tényezőket figyelembe veszi az ember a döntés előtt, úgy sok fölösleges aggódástól megkímélheti magát, például hogy időben érkezik-e a pénz a lakásvásárlásnál.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Fontos tudni, hogy a prémium ügyfelek – banktól függően havi 300-600 ezer forint érkezése a számlára – eddig is kiemelkedően kedvező feltételek mellett kaptak hitelt, számukra tehát nem jelent előnyt a fogyasztóbarát hitel. Az átlagos ügyfélnek azonban mindenképpen érdemes alaposan végignézni a fogyasztóbarát hiteleket, mert biztosan talál köztük olyat, amely megfelel igényeinek.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.