Erősödhet Magyarország pozíciója az IMF-ben

KG

2012. július 11., szerda 15:39, frissítve: szerda 17:24

Megállapodást írt alá a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyolc, zömében közép-, illetve kelet-európai tagállama – köztük Magyarország – szerdán Bécsben új szavazási csoport alakításáról a szervezeten belül.

A csoport tagjai, amelyek eddig Belgiummal és Luxemburggal közös csoportba tartoztak a szervezeten belül, együtt elegendő szavazati hányaddal rendelkeznek ahhoz, hogy saját igazgatót küldhessenek a 24 tagú igazgatótanácsba. Az együttműködés célja, hogy erőteljesebben képviselhessék érdekeiket az IMF-en belül. A csoporthoz tartozik Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Fehéroroszország, Koszovó és Törökország.

A megállapodást a sajtó képviselői előtt, Heinz Fischer osztrák államfő jelenlétében írták alá az osztrák elnöki hivatalban. Magyar részről Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára látta el kézjegyével a dokumentumot. A megállapodás az IMF igazgatótanácsának őszi tanácskozása után válik hatályossá.

Több évtized után először az igazgatótanácsban

Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank kormányzója emlékeztetett arra, hogy több évtized után először képviselteti magát a régió igazgatói szinten a szervezetben. Köszönetet mondott a négy vezető tárgyalónak, köztük Pleschinger Gyulának. Elmondta azt is, hogy a folyamat több mint két éven át tartott, és még a legutóbbi napokban sem volt bizonytalanságtól mentes.

Nowotny és az aláírási ceremónián megszólaló Heinz Fischer államfő és Maria Fekter pénzügyminiszter is külön kiemelte, hogy sikerült Törökország támogatását is megnyerni a tervhez. Ezzel a G20 országcsoport egy tagja is képviselteti magát. Osztrák sajtóértesülések szerint Ausztria Lengyelországot is meg akarta nyerni az együttműködésnek, de Varsó inkább a svájci elnökségű jelenlegi csoportban maradt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kína és Brazília több szavazati jogot szeretne

Egy kétéves átmeneti időszakban Ausztria delegálja az igazgatósági tagot, ezután nyolcéves rotációs periódusban a feltörekvő közép- és kelet-európai országok és Törökország.

Az IMF-ben részt vevő országok tőkehozzájárulásuk arányában rendelkeznek szavazati hányaddal a szervezetben. Míg a legnagyobb gazdaságok, így az Egyesült Államok, Japán, Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság egy-egy önálló szavazattal rendelkeznek, a többi tagország csoportokat alkot. A szavazatelosztás ugyanakkor részben még az alapításkori viszonyokat tükrözi. A nagy feltörekvő országok, mint Kína és Brazília, már régóta több szavazati jogot akarnak maguknak.

Kemény tárgyalások várnak Magyarországra

Varga Mihály kemény tárgyalásokra számít a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerint az adóügyek biztosan napirendre kerülnek, de elképzelhetőnek tartja azt is, hogy az IMF újra előveszi az ingatlanadó esetleges bevezetését is. A megbeszélések időpontja az után vált ismertté, hogy a parlament megszavazta a jegybanktörvény módosítását. A tárgyalások július 17-én Budapesten kezdődnek.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.